AIDA ĆOROVIĆ/ Pitanje za milion dolara

Šta je Bosna i Hercegovina ljudima u Sandžaku, a šta su oni BiH? I šta je rekao Haris Silajdžić...

Front 01.07.20, 22:08h

Šta je Bosna i Hercegovina ljudima u Sandžaku, a šta su oni BiH? I šta je rekao Haris Silajdžić...
Aktivistica za ljudska prava Aida Ćorović gostovala je u večerašnjoj emisiji Pressing na televiziji N1

 

 

 

"Pitanje za milion dolara" - je pitanje šta je Bosna i Hercegovina ljudima u Sandžaku, a šta su oni BiH... U jednom trenutku to je bilo političko pitanje. Bosna majka, matica i to je iskorišćavano za dnevno političke svrhe. Ono što je moja ideja bila, a imala sam susrete sa političarima, kolegama iz medija, ključno je bilo, što sam preporučivala Harisu Silajdžiću - da ta saradnja ne bude politička, nego kulturna - rekla je aktivistica Aida Ćorović u Pressingu na N1.


- Da dođe pozorišna predstava u Novi Pazar, da se organizujemo sa Tutinom i Sjenicom, za značajne kulturne poslanike. Da u tom smislu teče saradnja. Da vidimo šta je sa privredom. Šta je saradnja... Silajdžić je rekao da je to divno, i više se nikada nismo vidjeli - kazala je.


- Politika nije njena šolja čaja - poručila je Ćorović te dodala: 


- Imam ogroman kleš sa politikom u ovom nakaradnom regionu. Voljela bih da izbegnemo politiku i politikantstvo. Politika je postala dio naših života, politikantstvo, najprljavije i najružnije, sve najgore atribute koje mogu da kažem. Voljela bih da se ljudi iz medija i iz kulture viđaju. Ja sarađujem, ali bih voljela da u javnosti više poznaju jedni druge.


Ona tvrdi da danas ne postoji način da se postave granice između država, jer svaki problem koji se dešava u regionu - mora da se rješava zajednički.


-Ako je poplava, neće Sava poplaviti samo Beograd, ako je pandemija - neće samo na Bošnjaka. Jedina logika je da zajedno rješavamo probleme. Mi 30 godina gledamo kako politikanstvo najgore vrste razara tkivo, mentalno, moralno. Vjerovatno što sam unutra pa ne vidim dovoljno granice ludila i pokvarenosti, zla, propasti koja nam se svima desila. Moje prijateljice koje žive u inostranstvu ne mogu da poimaju šta se nama dešava. Trideset godina živimo neprestanu agoniju i stalno se peri prst na nekog drugog - kazala je za N1.


Njena ocjena je da se politikantstvo zavuklo u svaku poru života i da ga razara, te da se nalazimo u terminalnoj fazi raspada svega.


A šta je Sandžak ostatku Srbije?


- Sandžak je po potrebi dimna zavjesa. Nije samo Sandžak, svaki manjinski narod. Kriza sa Romima, Mađarima... u tom smislu je Sandžak zlpoupotrebljavan. Zato imaju dvije Islamske zajednice. Voljela bih da ova vlast ne zloupotrebljava Sandžak u smislu ponižavanja manjine. Ova vlast zloupotrebljava prava svakoga ko nije njihov član - rekla je za N1.


- Nemam iluziju da nijedan Bošnjak nije sretniji od nekoga u Vranju ko nije član SNS-a. Imamo vlast koja je psihopatska, koja gazi ljudsko dostojanstvo, ponižava ljudsko biće i ostavlja ga bez posla i razara sve što nije uz njih. To smijem da tvrdim sa sigurnošću - izjavila je Ćorović.


Kazala je i da Sandžak ne može da bude bogat u siromašnoj zemlji, jer Beograd daje "na kašičicu" svakom gradu.


- Ako si dobar politički - dobit ćeš neke pare. Šabac je kažnjen zbog opozicione vlasti. Ovdje je problem bazične vladavine prava - istakla je Aida Ćorović u Pressingu na N1.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI