Zahtjev Kriznom štabu

Advokat ugostitelja iz KS traži ukidanje naredbe kojom ne smiju raditi duže od ponoći

Biznis Klub 01.07.20, 09:26h

Advokat ugostitelja iz KS traži ukidanje naredbe kojom ne smiju raditi duže od ponoći
Naglašava da je egzistencija na hiljade uposlenika i njihovih porodica iz ovog, ali i iz sektora privrede koji su usko povezani s ugostiteljstvom (prehrambena industrija, industrija pića, turizam...) ozbiljno ugrožena, a nastavak ograničavanja radnog vremena u trenutnim okolnostima drastično bi otežao opstanak i nastavak poslovanja velikog broja ugostiteljskih objekata

 

Advokat Senad Pećanin obratio se Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva u ime vlasnika ugostiteljskih objekata u Kantonu Sarajevo. Pećanin je uputio zahtjev za preispitivanje i ukidanje naredbe kojom se rad ugostiteljskih objekata na području kantona ne smije odvijati nakon 24:00 sati.

 

- Navedena odluka je diskriminatorna prema gostima, uposlenicima i vlasnicima ugostiteljskih objekata koji, u skladu sa zakonom, imaju odobrenja za rad nakon ponoći. Uz puno uvažavanje cilja koji želite postići, ukazujemo na zakonsku neutemeljenost donesene odluke te nedostatak bilo kakvih epidemiološko-zdravstvenih razloga za donošenje navedene naredbe, istaknuo je Pećanin.

 

Kako navodi, upravo na dan donošenja navedene naredbe epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Aida Pošković je informirala javnost da nema dokaza o registrovanju novih zaraženih tokom njihovih kontakata u ugostiteljskim objektima.

 

- Neprihvatljivo je da je navedena naredba donesena bez ikakvog zdravstvenog opravdanja, unatoč činjenici da se istovremeno tolerira održavanje javnih skupova visokog rizika, kao što su vjerska okupljanja, građanski protesti, maturske svečanosti, sportske manifestacije (atletski miting)... Želimo da vjerujemo da ste svjesni izuzetno teških ekonomskih posljedica koje trpi uslužno-ugostiteljski sektor u Kantonu Sarajevo od početka primjene mjera za sprečavanje epidemije izazvane koronavirusom, istaknuo je Pećanin.

 

Naglašava da je egzistencija na hiljade uposlenika i njihovih porodica iz ovog, ali i iz sektora privrede koji su usko povezani s ugostiteljstvom (prehrambena industrija, industrija pića, turizam...) ozbiljno ugrožena, a nastavak ograničavanja radnog vremena u trenutnim okolnostima drastično bi otežao opstanak i nastavak poslovanja velikog broja ugostiteljskih objekata.

 

- Neminovna posljedica zadržavanja usvojene mjere bi bio ostanak bez posla na stotine direktno pogođenih zaposlenih osoba, a lančane posljedice bi taj broj uvećale na hiljade pogođenih osoba. Iz svih navedenih razloga molimo vas da hitno preispitate i ukinite navedenu naredbu od 26. juna 2020. godine.


Ukoliko to ne učinite, bit ćemo prinuđeni da poduzmemo sve zakonski predviđene mogućnosti za spašavanje egzistencije mnogih porodica kojke su direktno pogođene vašom navedenom naredbom, saopštio je Pećanin.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI