Ovo su izuzeci

Nije potrebna samoizolacija: U Hrvatsku možete ako idete polagati ispit, na svadbu ili sahranu...

Hronika 26.06.20, 20:39h

Nije potrebna samoizolacija: U Hrvatsku možete ako idete polagati ispit, na svadbu ili sahranu...
Odluka koja podrazumijeva i ovaj dio koji se tiče prelaska iz BiH svakako ističe 30. juna, ali to ne znači ni nužno ukidanje

 

Nešto duže od 24 sata na snazi - a već se špekulira o ukidanju odluke Kriznog štaba Republike Hrvatske o 14 dana samoizolacije za sve koji pređu granicu iz Bosne i Hercegovine.

 

"Ja sam po običaju optimističan ja vjerujem za dan ili dva da ćemo imati iza sebe ovaj problem i da trebamo uvažavati. Moramo znati i da je granica RH prema BiH granica EU, EU će tek donijeti odluku o otvaranju granica EU - znači Hrvatska je već ranije donijela odluku o granici kada je u pitanju BiH", kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

 

Odluka koja podrazumijeva i ovaj dio koji se tiče prelaska iz BiH svakako ističe 30. juna, ali to ne znači ni nužno ukidanje.

 

"Tako da ćemo mi do sljedećeg ponedjeljka, utorka još jednom revidirati taj cijeli režim prelaska granice pogotovo s obzirom i na činjenicu da smo posljednjih dana govorili da je ovo faza suživota s virusom u kojoj će se neke odluke donositi i brže i u smislu restriktivnih mjera, naravno i popuštanja sve ovisno o epidemiološkoj situaciji", izjavio je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova RH.

 

Jedna, uskoro možda i druga odluka - je li motiv u pozadini briga za zdravlje, ili turizam - odnosno novac, ili se ipak radi o političkoj priči?

 

"Ne mislim da ima političku pozadinu ali mislim da se neke odluke donose bez dubinske analize, da se donose dosta površno, impulsi su više prisutni nego racio, onda imamo to što imamo, naravno da onda dolazi do političkog talasanja i razumjevanja tih odluka u nekom političkom kontekstu", kazala je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH.

 

A trenutna odluka Republike Hrvatske ima i iznimke - ako ćete preko granice na svadbu ili sahranu u samoizolaciju ne morate. Takođe...

 

"Izuzeci su osobe koje dolaze iz BiH, a u Hrvatsku dolaze primjerice zbog liječenja, studenti i učenici koji idu polagati ispite, državnu maturu", pojasnio je Tomislav Kufner, voditelj službe za susjedne zemlje MUP-a RH.

 

Za one koji ne idu polagati mature, na svadbe i sahrane, otvoreno je pitanje i ako se odluka ukine, ostaje li neizmjenjena volja i želja građana iz BiH da doprinose turizmu Republike Hrvatske.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI