za depo portal odgovaraju sa kcus-a

Ne komentarišemo tračeve samozvanih analitičara... Nije istina da je trudnica izbačena, a mi nikad nismo u panici!

Hronika 25.06.20, 15:18h

Ne komentarišemo tračeve samozvanih analitičara... Nije istina da je trudnica izbačena, a mi nikad nismo u panici!
Navedena pacijentica primljena je na Kliniku za porodiljstvo KCUS 23.juna – (utorak) radi bolova - pojašnjavaju iz KCUS-a

 

Nakon burnih reakcija u javnosti koje je izazvao Facebook post bh. političke analitičarke Ivane Marić o tome kako je trudnica u poodmakloj trudnoći, koja je pozitivna na koronavirus, bila primorana napustiti Kliniku za ginekologiju i akušerstvo u Sarajevu, DEPO portal je pojašnjenje o ovim tvrdnjama zatražio od Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. 

 

Odgovor sa KCUS-a prenosimo u cijelosti. 


U principu ne komentarišemo tračeve samozvanih analitičara. Mi se bavimo evidence based medicinom. U ovom slučaju odlučili smo odgovoriti zbog toga što pitate „da li je to istina?“. Također Vas obavještavamo da menadžment KCUS nikada nije u panici. Priroda našega posla je da smo dobro uvježbani za sve vrste kritičnih i opasnih situacija koje uvijek rješavamo na dobrobit bolesnika. 


Navedena pacijentica primljena je na Kliniku za porodiljstvo KCUS 23.juna – (utorak) radi bolova. U KCUS je upućena iz DZ Olovo. Iako po prijemu na GAK KCUS pacijentica nije imala bolove, s obzirom na činjenicu da se radi o trudnici čije mjesto prebivališta nije na području Kantona Sarajevo, ista je zadržana na promatranju na Klinici za porodiljstvo KCUS. Svo vrijeme bila je u izolacionoj sobi zbog postojanja sumnje na Covid-19 klaster u DZ Olovo.


Procedura hospitalizacije, s obzirom na pandemiju uzrokovanu virusom Covid -19 zahtijeva  da svi bolesnici pri prijemu u KCUS imaju nalaz na korona virus. Pacijentica nije imala nalaz, te je testirana na Klinici za porodiljstvo.  


Napominjemo da se na svim klinikama KCUS, uključujući i Kliniku za porodiljstvo svakodnevno poduzimaju sve epidemiološke mjere zaštite osoblja i pacijenata, što je urađeno i u ovom slučaju. 


S obzirom na stanje pacijentice narednog dana konzilij ljekara odlučio je otpustiti pacijenticu. 


Otpust je urađen uz konsultaciju sa Epidemiološkom službom. Pacijentici su predočene mjere kojih se mora pridržavati u narednom periodu, shodno utvrđenom stanju- navodi se u saopćenju KCUS-a za DEPO portal.

 

Kako je pojašnjeno dodatno za DEPO portal, sa KCUS-a nisu željeli otkrivati ni identitet ni dijagnozu pacijentice zbog zaštite njene privatnosti. No, ako je potrebno, sve tvrdnje mogu se dokumentovano obrazložiti. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
 

 

BLIN
KOMENTARI