Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš objavio

'Upravo sam saznao jednu informaciju koja me jako razveselila. Evo što kažu nova istraživanja'

Front 24.06.20, 12:01h

'Upravo sam saznao jednu informaciju koja me jako razveselila. Evo što kažu nova istraživanja'
Istaknuo je informaciju o koronavirusu, koju je saznao iz stručne literature i koja ga je, kako je rekao, iznimno razveselila

 

Ministar zdravstva Republike Hrvatske Vili Beroš u Dalmaciji je u sklopu predizborne kampanje obišao pripadnike HGSS-a, koji su mnogo pomagali građanima i tokom koronakrize, javlja N1.

 

U odnosu na jučerašnji dan tokom jutra broj novooboljelih je manji, rekao je Vili Beroš tom prilikom.

 

- Broj novooboljelih je manji danas u odnosu na jučer. Pričekat ćemo 12:45 pa ćete dobiti službene podatke, poručio je novinarima.

 

"Struka se o tome jučer jasno očitovala. Svi građani bi trebali poštivati mjere HZJZ-a", kaže ministar.

 

Premijer Andrej Plenković, podsjetimo, kaže da nije bio u bliskom kontaktu sa Novakom Đokovićem.

 

Beroš je ponovio građanima da se pridržavaju mjera, jer se jedino tako može spriječiti širenje virusa.

 

Što se tiče ideje da u javnom prijevozu bude obvezno nošenje zaštitne maske, ona nije bez utemeljenja, smatra ministar Beroš, ali konačnu odluku treba ostaviti stručnjacima i epidemiolozima.

 

Istaknuo je informaciju o koronavirusu, koju je saznao iz stručne literature i koja ga je, kako je rekao, iznimno razveselila.

 

"Istraživanje je pokazalo da preko 92 posto slučajeva svih koji su novodijagnosticirani ispod 60 godina nema nikakvih kliničkih simptoma, što me silno veseli, a moglo bi biti i indirektni dokaz da je virus mutirao", rekao je Beroš.

 

Kad je riječ o turističkoj sezoni i stanju na hrvatskim granicama, Beroš je rekao da stožer i epidemiološka služba prati situaciju iz sata u sad. "Mi na dnevnoj bazi imamo podatke iz kojih zemalja nam ulazi koliko pozitivnih i to je jedini način na osnovu kojega ćemo donositi odluke. Ukoliko se ustanovi da iz pojedinih država gdje je epidemiološka situacija u pogoršanju dolazi preveliki broj građana, svakako ćemo uvesti mjere, kao što je potpredsjednik (Davor Božinović, op. a.) to najavio", rekao je Beroš.

 

Legitimno je što pojedini županijski stožeri zazivaju uvođene mjera, ali treba ostaviti na stručnjacima i epidemiolozima da donesu konačnu odluku. Vrijeme je suživota s virusom, ali moramo biti oprezni da ne dođe do većeg broja širenja virusa, da se ne dovedemo u situaciju da uvodimo rigoroznije mjere. Imamo određeno iskustvo, koje moramo prilagoditi očuvanju života, poručio je ministar.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI