sada smo na listi rizičnih zemalja

Žena bila negativna, rekli joj da je pozitivna: Zašto Nijemci ne priznaju rezultate testova iz BiH?!

Hronika 23.06.20, 21:02h

Žena bila negativna, rekli joj da je pozitivna: Zašto Nijemci ne priznaju rezultate testova iz BiH?!
Savezna Republika Njemačka stavila je Bosnu i Hercegovinu na listu rizičnih zemalja, a svi koju ulaze u tu državu iz zemalja koje Njemačka smatra riskantnim moraju u karantin ili imati negativan nalaz na COVID

 

- Rekli su joj da je pozitivna na koronu, ali je bila negativna... Njen nalaz je pogrešno očitan - ovo je za medije izjavila Melisa Alibašić-Hadžić, direktorica Gerontološkog centra Sarajevo, pojasnivši slučaj jedne uposlenice. 


No uposlenca Gerontološkog centra nije jedina koja je u proteklih nekoliko mjeseci, koliko se u BiH vrši testiranje na Covid-19, imala slično iskustvo, a sumnje u pravilno očitavanje testova na koronu stalno su prisutne u javnosti. 


U međuvremenu se pojavio još jedan problem - čekanje na rezultate testova duže od 48 sati, što je za pacijente koji imaju hitnu bolničku intervenciju direktna opasnost po zdravlje. Problem se pojavio u Kantonu Sarajevo, a nakon brojnih pritužbi građana koji su se susreli sa njim, iz Kriznog štaba KS je pojašnjeno da se radi o "manjim tehničkim problemima na serveru" te da će one čim prije biti uklonjeni.


Međutim, da li zbog ovakvih situacija ili i nekih drugih "sumnjivih momenata", tek Savezna Republika Njemačka stavila je Bosnu i Hercegovinu na listu rizičnih zemalja, a svi koju ulaze u tu državu iz zemalja koje Njemačka smatra riskantnim moraju u karantin ili imati negativan nalaz na COVID.

 

Njemačka ne priznaje testove iz BiH, evo zašto... 


COVID test iz BiH Njemačka ne priznaje. Listu zemalja čiji su testovi prihvatljivi objavili su ovdje.


Na upit N1 zbog čega testovi rađeni u BiH nisu prihvatljivi, iz Instituta Robert Koch odgovaraju:


"PCR testovi se generalno primaju iz svih EU zemalja članica te iz država sa spomenute liste, pod uslovom da je testiranje izvršeno u kvalificiranoj (certificiranoj) laboratoriji (npr. laboratoriji koja posjeduje ISO 15189, ISO/IEC 17025 certifikate ili laboratoriji koja je na listi laboratorija Svjetske zdravstvene organizacije). Da li će se zemlja naći na listi rizičnih zemalja odlučuju Njemačko ministarstvo zdravstva, Federalni uredi za međunarodne odnose te Ffederalno ministarstvo unutrašnjih poslova nakon obavljanja detaljne istrage. "


Iz Instituta su također naveli da u slučaju da putujete u Njemačku i niste bili u mogućnosti obaviti test, možete to uraditi i u Njemačkoj.


"Ako rezultat tog testa bude negativan, nećete ići u karantin. Pojedinosti o tome gdje se može uraditi PCR test kao i ostale obaveze propisuju individualne federalne države te se moraju provjeriti u samoj državi", istakli su za N1.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI