Načelnica Kriznog štaba KS optimistično

Pilav: Imamo pet klastera, ali nije to ništa... Nema panike, o uvođenju restriktivnih mjera ne razmišljamo!

Hronika 23.06.20, 12:54h

Pilav: Imamo pet klastera, ali nije to ništa... Nema panike, o uvođenju restriktivnih mjera ne razmišljamo!
Ponovila je da su to mjere poput nošenja maski posebno u zatvorenim prostorima, držanje fizičke distance u zatvorenim prostorima, dezinfekcija prostora i lična higijena

 

Načelnica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Aida Pilav kazala je kako je u Kantonu Sarajevo trenutno aktivno 116 slučajeva korona virusa, ali da nema mjesta panici. O uvođenju restriktivnih mjera ne razmišljaju, ali poziva građane da budu veoma oprezni jer virus je i dalje tu.


Podsjetila je da je posljednji slučaj u KS zabilježen 14. maja, te da je uslijedio mirni period, ali nakon popuštanja mjera broj zaraženih se početkom juna povećao, što je bilo očekivano.


- Od 11.6. do 21.6. smo imali najveći broj novozaraženih - 94. Trenutna situacija je takva da imamo 116 aktivnih slučajeva, a izliječnih 111. Opet smo u situaciji u kojoj je broj novozaraženih veći od izliječnih što bi bila poruka prema stanovništvu da je poštivanje javno zdravstvenih mjera potrebno - kazala je Pilav. 


Ponovila je da su to mjere poput nošenja maski posebno u zatvorenim prostorima, držanje fizičke distance u zatvorenim prostorima, dezinfekcija prostora i lična higijena.


- Kada je došlo do povećanja broja zaraženih u junu imali smo definiranih pet klastera i to su porodični klasteri. Prvi je zatvoren, i indikativno je da je imao 20 osoba, a riječ je o nezaštićenim porodičnim kontaktima. Jedna od naših sugrađanki je došla autobusom iz Švedske, jedan izvor zaraze je iz Hrvatske i dva iz Srbije. Ohrabrujuće u ovoj situaciji je da je virus izgubio svoju potentnost i virulentnost. Na KCUS-u je 18 pacijenata, svi su stabilno i niko nije na respiratoru. Krizni štab KS ne razmišlja o nekim mjerama za sada, izuzev posljednje koja je privremena zabrana posjeta socijalno-zdravstvenim ustanovama - kazala je Pilav. 


Kada je riječ o jednom potvrđenom slučaju zaraze koronavirusa zaposlenice Gerontološkog centra, kazala je da su testiranja štićenika u toku, ali je situacija pod kontrolom.


Također, poslane su i preporuke Skupštini i Vladi KS nakon što je utvrđeno da su zastupnik Elmedin Konaković i predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik pozitivni na koronavirus. Pilav je poručila da nema mjesta za zabrinutost.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI