Donesena odluka

Ovogodišnji hadž samo za hodočasnike koji već borave u Saudijskoj Arabiji

Hronika 23.06.20, 07:56h

Ovogodišnji hadž samo za hodočasnike koji već borave u Saudijskoj Arabiji
Vlada Kraljevine Saudijske Arabije ističe da su odluku donijeli držeći se osnovnog prioriteta koji se odnosi na održavanje sigurnosti hodočasnika na njenom zemljištu dok ne odu u svoje matične zemlje

 

Ovogodišnji hadž bit će održan u vrlo ograničenom broju i bit će omogućen samo hodočasnicima koji već borave u Saudijskoj Arabiji, saopćilo je saudijsko Ministarstvo za hadž i umru. Hadž će moći obaviti svi zainteresovani vjernici, bez obzira na nacionalnost.

 

- Ova odluka se donosi kako bi se osiguralo održavanje hadža na siguran način i uz poštovanje svih preventivnih mjera i potrebnih protokola o fizičkom distanciranju, kako bi se ljudi zaštitili od rizika povezanih s aktuelnom pandemijom i u skladu s učenjima islama u očuvanju života ljudskih bića - navodi se u saopćenju.

 

Vlada Kraljevine Saudijske Arabije ističe da su odluku donijeli držeći se osnovnog prioriteta koji se odnosi na održavanje sigurnosti hodočasnika na njenom zemljištu dok ne odu u svoje matične zemlje.

 

U saopćenju se podsjeća da je ranija odluka o obustavljanju obreda umre naišla na odobravanja islamskih i međunarodnih organizacija te prepoznata kao doprinos borbi protiv Covid-19 na globalnom nivou i podržavanje napora zdravstvenih organizacija na ograničavanju širenje te bolesti, javlja Mina. 

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI