Mimo zakona, ili...?

Različite cijene za plaćanje gotovinom i karticom: Smiju li trgovci to raditi?

Biznis Klub 21.06.20, 16:48h

Različite cijene za plaćanje gotovinom i karticom: Smiju li trgovci to raditi?
Naveo je primjer da su se građani žalili da je uvjetima prodaje utvrđeno da se plaća karticom, ali da prodavac ne želi primiti karticu ukoliko se, naprimjer, ne radi o iznosu većem od 20 KM

 

Na rijetkim mjestima danas se roba ne može platiti bankovnom karticom, a još su rjeđi oni koji prilikom odlaska u kupovinu sa sobom nose samo gotovinu, piše Faktor.

 

Međutim, pojedine trgovine ponekad imaju različite cijene proizvoda ili robe te tako, ukoliko plaćate gotovinom cijena je jedna, a ako posegnete za karticom, iznos postaje viši za određeni i ne baš zanemarljivi procenat.

 

Ista stvar je i sa navodnim akcijama. Nerijetko u prodavnicama, pogotovo bijele tehnike ili namještaja, mogu se vidjeti natpisi "akcija" određene robe sa primamljivom cijenom, ali ukoliko izvadite karticu, prodavač će vas upozoriti da je "akcijska cijena" samo za plaćanje gotovinom.

 

Prema riječima Elmira Ramića, glavnog tržišnog inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP), svako ko se bavi trgovinom zadužen je da na osnovu Zakona o unutrašnjoj trgovini utvrdi pravila o uvjetima prodaje.

 

- Jedan od uvjeta prodaje je i način plaćanja. Može utvrditi da on bude gotovinski, karticom i tako dalje. Isto tako i ne mora. On utvrđuje svoje uvjete prodaje na kojima će naplaćivati. U tom slučaju, kada u uvjetima prodaje piše plaćanje karticom, on je dužan primiti karticu i ne smije utvrđivati različite cijene. Ako to ne poštuje, snosit će posljedice – kazao je Ramić.

 

Naš sagovornik je naglasio da prodavac ne može akciju na proizvod uvjetovati plaćanjem gotovinom.

 

- Akcija je za sve vrste plaćanja i nema uvjetovanja. On u svojim uvjetima prodaje kada je napisao da daje kartično plaćanje, nema uvjetovanja kupca - ili kešom ili karticom. Nema odbijanja. U svim tržnim centrima svi plaćaju karticom, nema da ga odbije ili da mu zaračuna veću cijenu zato što plaća karticom. Ako mu u uvjetima prodaje stoji gotovinsko plaćanje i kartično plaćanje, nema pravo uvjetovati nikoga na taj način niti smije. Uvjeti su isti za sve.

 

Naveo je primjer da su se građani žalili da je uvjetima prodaje utvrđeno da se plaća karticom, ali da prodavac ne želi primiti karticu ukoliko se, naprimjer, ne radi o iznosu većem od 20 KM.

 

- Mada nema pravo, nije propisao niti može to propisati. Može se plaćati karticom ili da se ne plaća nikako karticom. On ne smije uvjetovati kupca koji su to iznosi koje on plaća karticom jer na to nema pravo – istakao je.

 

Ramić je pozvao sve građane da, ukoliko se susretnu sa ovakvim načinom postupanja u trgovinama prilikom plaćanja, o tome obavezno obavijeste inspekciju na broj telefona 033/226-644, kako bi se nesavjesni trgovci mogli sankcionisati.

 

Kako je objasnio Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH, gotovinsko plaćanje je kada imamo fizički novac u rukama i dajemo ga nekome drugom, dok su bezgotovinsko elektronske forme, ali plaćanje debitnom karticom jednako je plaćanju gotovinom.

 

- Kod različitih cijena prilikom plaćanja gotovinom i debitnom karticom, prodavci ne krše nikakve naše propise u tom smislu. Za kršenje potrošačkih prava nadležna je inspekcija – zaključio je.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI