Upriličena svečanost

U Pruscu kod Donjeg Vakufa otvoreni 510. 'Dani Ajvatovice'

Hronika 20.06.20, 10:01h

U Pruscu kod Donjeg Vakufa otvoreni 510. 'Dani Ajvatovice'
Centralni događaj u obilježavanju ove manifestacije bit će 28. juna, kada će vjernici iz BiH i inozemstva krenuti put Ajvaz-dedine stijene i Ajvatovičke livade, gdje će biti upriličen prigodan vjerski program

 

510.“Dani Ajvatovice“ svečano su otvoreni sinoć u Pruscu kod Donjeg Vakufa, u prisustvu velikog broja predstavnika vjerskog i javnog života, te mještana tog naselja.

 

Predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije, travnički muftija Ahmed ef. Adilović, kazao je, ovom prilikom, kako je moto ovogodišnje „Ajvatovice“ veoma  interesantan i poticajan - „Vjerom i tradicijom do harmonije u društvu i prirodi“.

 

-Ovaj moto nam poručuje da naša lijepa vjera i svjetla tradicija u značajnoj mjeri mogu doprinijeti harmoniji i boljem stanju u društvu i prirodi. Svi smo svjedoci nezavidnog stanja u društvu, narušenih međuljudskih odnosa, pada moralnih vrijednosti, beznađa koje vlada naročito među mlađom populacijom, nezdravog načina života, te zagađenja okoline, vode,  zemlje, zraka,  i hrane koju konzumiramo - naglasio je.

 

Dodao je kako je „rezultat ovakve situacije i koronavirus koji je postao globalna prijetnja na zemaljskoj kugli, te da je potrebno iznaći efikasne smjernice za ozdravljenje društva u kojem živimo,  i prirode čije resurse crpimo“.

 

Zahvalio je svima koji su pomogli organizaciju 510. „Dana Ajvatovice, i istaknuo da će, zbog aktuelne pandemije, oni trajati kraće u odnosu na prethodne godine.

 

-Odlučili smo da ovogodišnju „Ajvatovicu“ organiziramo sa smanjenim brojem programskih sadržaja, učesnika i posjetilaca, poštujući važeće mjere zaštite zbog koronavirusa. Shodno tome, trajat će dvanaest dana, od 19. do 30. juna – kazao je Adilović.

 

Planirano je više od četrdeset programskih sadržaja, od kojih po deset kulturnih i edukativnih, sedam vjerskih, isto toliko sportsko-rekreativnih, te četiri sadržaja humanitarnog karaktera, koji će biti izvedeni u osam općina na području Muftijstva Travnik.

 

Uime Vlade SBK-a prisutnima se obratio premijer Tahir Lendo, te u svojstvu savjetnika i izaslanika predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Amel Suljović koji je i zvanično proglasio otvorenima 510. „Dane Ajvatovice“.

 

-Kada sa ove vremenske distance pogledamo na stoljetne poruke poruke „Ajvatovice“ vidjet ćemo da su one sadržne u devizama svih bošnjačkih prvaka koji su pohodili ovo mjesto, prema kojima Bosna i Hercegovina, treba biti zemlja u kojoj niko neće biti progonjen zbog svoje vjere ili političkog uvjerenja – poručio je.

 

Zaključio je da „Ajvatovica nije usamljena u analima bošnjačke duhovnosti, ali je treba izdvojiti,  jer su njene poruke ostale čvrsto utemeljene u našu zajednicu“.

 

Centralni događaj u obilježavanju ove manifestacije bit će 28. juna, kada će vjernici iz BiH i inozemstva krenuti put Ajvaz-dedine stijene i Ajvatovičke livade, gdje će biti upriličen prigodan vjerski program.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI