Reakcija SAD-a

Američka ambasada odgovorila VSTV-u: Kontrole su temelj slobodnog i demokratskog društva

Front 19.06.20, 19:41h

Američka ambasada odgovorila VSTV-u: Kontrole su temelj slobodnog i demokratskog društva
Također, članovi VSTV-a BiH, te sudije i tužioci u BiH ni na koji način neće učestvovati u radu pomenute istražne komisije


Povodom najavljenih aktivnosti Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u bh. pravosudnim institucijama iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) podsjetili su da parlamentarni nadzor nije predviđen i dopušten pozitivnim propisima u našoj državi, piše Avaz.  

 

Podsjetili su i na ranije usvojene zaključke među kojima su da zaključak Predstavničkog doma Parlamenta BiH kojim traži od svih članova VSTV-a BiH da podnesu ostavke ni na koji način ne obavezuje članove VSTV-a BiH.

 

- Zaključak Predstavničkog doma kojim se osniva istražna komisija tog doma za istraživanje stanja u pravosuđu, a posebno VSTV-a BiH, suštinski predstavlja parlamentarni nadzor nad radom pravosuđa koji, kao takav, nije predviđen i dopušten pozitivnim propisima u BiH. Na ovaj način Predstavnički dom izlazi izvan nadležnosti Parlamenta BiH, te predstavlja grubo miješanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa, te kao takav narušava demokratski ustavni sistem trodiobne podjele vlasti – naglašeno je u saopćenju VSTV-a.

 

Također, članovi VSTV-a BiH, te sudije i tužioci u BiH ni na koji način neće učestvovati u radu pomenute istražne komisije.

 

- VSTV BiH poziva Predstavnički dom da sva pitanja u vezi pravosuđa razmatra kroz partnerski odnos sa VSTV-om BiH na bazi poštovanja demokratskog principa podjele vlasti – navodi se u saopćenju.  

 

Na ovakvu objavu VSTV-a reagirali su iz Ambasade SAD-a u BiH.

 

- VSTV BiH bi trebao imati na umu da su kontrole i ravnoteže sami temelj slobodnog, demokratskog društva. Upućivanje službenika pravosudnog sektora da ne sarađuju s zakonodavnom komisijom djeluje protiv pravosudne odgovornosti, tako i neovisnosti – poručili su iz Ambasade.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI