VIDEO/ Damir Nikšić u akciji

Kolika zmijurina gmiže uz Miljacku: 'Ulovljena' na sred Vilsonovog šetališta... Gdje prestaje beton, nastaje divljina!

Hronika 19.06.20, 14:39h

Kolika zmijurina gmiže uz Miljacku: 'Ulovljena' na sred Vilsonovog šetališta... Gdje prestaje beton, nastaje divljina!
Njegova kamera "ulovila" je zmiju dužu od metar, uz Miljacku, u neposrednoj blizini mosta Arsa Aevi, kako gmiže kroz travu

 

 

 

 

Sarajevski konceptualni umjetnik i nezavisni poslanik u Skupštini KS, ali i osnivač Ekološkog slobodarskog pokreta (ESPo), Damir Nikšić na svom Facebook profilu zabilježio je najnoviju akciju koja se odvijala na Vilsonovom šetalištu.


Njegova kamera "ulovila" je zmiju dužu od metar, uz Miljacku, u neposrednoj blizini mosta Arsa Aevi, kako gmiže kroz travu. Prizor nimalo ugodan za šetače kojih na ovom prometnom dijelu šetališta uvijek ima.      

 


Iako se sa sigurnošću ne može tvrditi o kojoj vrsti zmije se radi, ipak se pretpostavlja da je u pitanju tzv. ribarica, koja se ubraja u bezopasne zmije, s obzirom da vrlo rijetko ujeda. Ove zmije nastanjuju se uz stajaće i tekuće vode, pa nisu rijetka pojava u Miljacki.


Međutim, mnogi se ribarica plaše jer im sliče riđovki, najviše zbog uzorka pravilnih tamnih pjega na leđima te zašiljene glave. Inače, ribarica je najčešće sivkasta ili smeđkasta, ali ponekad i žućkasta ili zelenkasta. Obično naraste oko 80 cm, nekad i više od metra.


Ipak, upozorenje građanima nije na odmet - držite se staze, ne gazite kroz travu u blizini rijeka!

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI