prerani odlazak iznimno talentiranog reditelja

Torbica je bio zatvoren, ranjiv, a zreo i inteligentan za svoju dob, u vječnoj borbi sa svijetom, bez pristanka na kompromise...

Nedjeljni magazin 19.06.20, 10:05h

Torbica je bio zatvoren, ranjiv, a zreo i inteligentan za svoju dob, u vječnoj borbi sa svijetom, bez pristanka na kompromise...
Igor Vuk Torbica otišao je u 33. godini života, ostavivši ogromnu prazninu na kazališnoj sceni cijele regije

 

Izvanredni redateljski talent, intelektualac, mladi čovjek neobične mudrosti... Riječi su to kojima svi koji su poznavali redatelja Igora Vuka Torbicu govore o njemu. Otišao je u 33. godini života, u Rovinju.

 

O njegovom životu, putu i vlastitim sjećanjima s mladim genijalcem za Gloria.hr govore ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović Milković, glumica Nataša Janjić Medančić i njegova asistentica Hana Zrnčić Dim.

 

Tragični odlazak kazališnog redatelja Igora Vuka Torbice duboko je potresao sve koji su s njim surađivali, poznavali ga i voljeli. Izvanrednog redateljskog talenta i oštrog intelekta, Torbica je oduševljavao svakom novom predstavom publiku i suradnike. Preminuo je jučer u 33. godini u Rovinju, gdje je odrastao. Školovao se, živio je i radio u Beogradu, no surađivao je s najznačajnijim kazalištima širom regije. Iza sebe je ostavio nevjerojatnu prazninu među publikom i suradnicima koji su ga obožavali. Ostala je iza njega i njegova obitelj te djevojka, glumica Hana Selimović.

 

Hrvatskoj publici njegovo ime već je godinama poznato. Naša kazališna publika obožavala je njegovu predstavu "Priča iz Bečke šume" koju je postavio u Gavelli, a potom je sve oduševio "Hinkemannom" iz ZKM-a. Genijalna predstava godinama je bila hit, postigla je kultni status i bila važna iz nekoliko razloga. Upravo njome se, naime, Igor Vuk Torbica predstavio domaćoj publici.


Igor Vuk Torbica otišao je u 33. godini života, ostavivši ogromnu prazninu na kazališnoj sceni cijele regije.


 
Kultnu predstavu postavio je s niti 30 godina u ZKM-u


Tadašnja suradnja ostala je ravnateljici ZKM-a Snježani Abramović Milković duboko urezana u pamćenje, a tragični odlazak mladog kolege ostavio ju je u tužnoj nevjerici.

 

Za Gloria.hr prisjetila se njihove suradnje i istaknula da je kazališna scena doživjela zaista veliki gubitak. "Igor Vuk Torbica bio je iznimno talentirani redatelj i slobodno mogu reći - redateljska zvijezda u usponu, za koga sam sigurna da mu je predstojala europska karijera s obzirom na interes koji su pokazivali festivali za njegove predstave. Igor je u svom kratkom životu napravio predstave za pamćenje, a među njima se svakako ističe "Hinkemann" Ernsta Tollera koju je režirao 2015. godine u ZKM-u i koja je postigla kultni status. Tada je prvi put režirao u Hrvatskoj", prisjetila se cijenjena kazališna ravnateljica.

 
Suradnja sa ZKM-om tu nije stala, Vuk Torbica režirao je 2018. i "Tita Andronika" - i predstava je to koja mu je donijela nagradu Hrvatskog glumišta za režiju. "Režirao je tragediju u kojoj slijepa ambicija starijih proždire vlastitu djecu i mlade koji gube bitku sa stvarnošću. Simbolično, jer ni Igor nije pristajao na kompromise, a tako je režirao i predstave. Ali, uvijek s velikom toplinom i ljubavlju prema suradnicima". Bio je Igor, dodala je Snježana Abramović Milković, iznimno obrazovan i mudar, zanimljiv čovjek koji je unatoč mladosti imao nevjerojatnu zrelost u promišljanju i nespremnost na ustupke u kreiranju.

 

Ostatak čitajte ovdje

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI