olakšajte sebi proceduru

Kako na ljetovanje u Hrvatsku: Rezervirajte i platite smještaj, a da vas ne bi zadržavali na granici, najprije ispunite OVO

Hronika 19.06.20, 09:50h

Kako na ljetovanje u Hrvatsku: Rezervirajte i platite smještaj, a da vas ne bi zadržavali na granici, najprije ispunite OVO
Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske naveli su kako državljanin treće zemlje s regulisanim boravkom u EU može ući u Hrvatsku kada se radi o ekonomskom interesu, s time da je potrebno pokazati, naprimjer, poziv privrednog subjekta na sastanak

 

Građani Bosne i Hercegovine koji žele ići na ljetovanje u Hrvatsku to mogu učiniti uz pokazivanje dokaza o rezervisanom smještaju prilikom prelaska granice u ovu susjednu zemlju.

 

Čitalac Faktora Omer O. iz Sanskog Mosta, koji radi na hrvatskom primorju kao iznajmljivač turističkog smještaja i ugostitelj, kazao nam je kako su bh. građani uglavnom zbunjeni zbog oprečnih informacija koje mogu pročitati u medijima, a koje se tiču turističkog odlaska u Hrvatsku.

 

- Bosanskohercegovački državljani još od 1. juna mogu preći granicu s Hrvatskom uz pokaz potvrde rezervacije gdje idu. I sam sam imao goste iz svog grada, prije svega bliske prijatelje i porodicu koji su najnormalnije prelazili granicu uz potvrdu rezervacije koju će svaki iznajmljivač, ili oglašavajuća platforma na kojoj se rezerviše, automatizmom šalje potvrdu rezervacije koja po trenutnim pravilima mora sadržavati tačan datum dolaska, odlaska i adresu na kojoj će se boraviti - kazao je.

 

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske naveli su kako državljanin treće zemlje s regulisanim boravkom u EU može ući u Hrvatsku kada se radi o ekonomskom interesu, s time da je potrebno pokazati, naprimjer, poziv privrednog subjekta na sastanak.

 

- U navedenu kategoriju spada i dokaz o plaćenom smještaju ili rezervacija za apartman/hotel, ugovor o paušalnom zakupu prostora u kampu, rezervacija parcele u kampu, najam turističkog broda ili jedrilice, uplaćeni ili dogovoreni turistički obilasci Hrvatske kao i čitav drugi spektar turističkih aktivnosti - kazali su ranije iz MUP-a Hrvatske.

 

Kako bi se smanjile gužve na graničnim prijelazima i skratilo vrijeme čekanja za prelazak državne granice, koje će biti produženo u odnosu na graničnu kontrolu proteklih godina zbog prikupljanja dodatnih podataka, preporučuje se stranim građanima koji namjeravaju boraviti u Republici Hrvatskoj da unaprijed dostave svoje podatke putem web stranice entercroatia.mup.hr.

 

Putnici koji ne dostave unaprijed svoje podatke putem navedene aplikacije moći će sve to obaviti i na graničnom prijelazu prilikom ulaska u Hrvatsku, ali će za njih biti potrebno duže vrijeme čekanja u zasebnoj traci.

 

Za ulazak u Hrvatsku nije potrebno prethodno testiranje na koronavirus, niti su turisti nakon ulaska dužni boraviti u samoizolaciji.

 

Iznimke su jedino ukoliko se pojave simptomi bolesti tokom boravka u Hrvatskoj.

 

- Ako osobe pređu državnu granicu i po ulasku u Republiku Hrvatsku razviju simptome bolesti, ostaju u svom smještaju i javljaju se telefonom domaćinu, tj. organizatoru njihovog dolaska koji obavještava nadležnog liječnika primarne zdravstvene zaštite (npr. liječnika u turističkoj ambulanti). Izvan radnog vremena nadležnog liječnika primarne zdravstvene zaštite, domaćin strane (službene) osobe koja ima izraženije simptome bolesti poziva hitnu medicinsku službu.

 

Ako pri ulasku u Hrvatsku osoba ima znakove bolesti, granična policija će obavijestiti graničnog sanitarnog inspektora i/ili sanitarnog inspektora koji će definirati daljnje postupanje s mogućnošću upućivanja u nadležnu zdravstvenu ustanovu na testiranje i liječenje.

 

Ugostiteljski objekti, dodatni sadržaji i trgovine su otvoreni za posjetioce. Za sve vrste ponuda propisane su epidemiološke mjere zaštite kojima se osigurava zaštita posjetilaca i osoblja te redovna dezinfekcija prostora.

 

Tokom izlazaka izvan smještajnih objekata preporučuje se korištenje maske ili pokrivala za nos i usta, održavanje fizičkog razmaka od drugih osoba (minimalno 1,5 metar) te redovno provođenje higijenu ruku.

 

(Faktor, DEPO  PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI