po naredbama suda i tužilaštva bih

SIPA hapsila po Sarajevu u akciji 'Transfer': Pranje novca, krivotvorenje isprava... Evo šta je otkriveno u pretresu

Hronika 17.06.20, 19:31h

SIPA hapsila po Sarajevu u akciji 'Transfer': Pranje novca, krivotvorenje isprava... Evo šta je otkriveno u pretresu
Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode bit će predane Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje

 

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Sarajevu, po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine,  proveli operativnu akciju kodnog naziva „Transfer“.

 

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na dvije lokacije i lišili slobode dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo - udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s krivičnim djelima - prevara, krivotvorenje isprave i neovlašteni pristup sistemu i mreži elektronske obrade podataka, te pranje novca.  

 

U sklopu spomenutih aktivnosti, jedna osoba je privedena u prostorije SIPA-e i ispitana u  svojstvu osumnjičenog, saopćeno je iz SIPA-e.

 

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, računari, laptopi, prenosivi mediji, uređaji za pohranu elektronskih podataka, vatreno oružje, razne evidencije i rokovnici, dokumentacija o otvaranju računa u bankama, dokumentacija o podizanju novca sa računa u bankama, nalozi za uplatu i prenos novca u bankama, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

 

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode bit će predane Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje, navodi se u saopćenju.                                                                                                                 

(Fena/Foto: Ilustracija/ mr)

BLIN
KOMENTARI