Zatvorenički logori kao rasadnici

Jačanje Islamske države u sjeni korone: U aprilu izveli dvostruko više napada nego u prethodna tri mjeseca

Front 16.06.20, 20:56h

Jačanje Islamske države u sjeni korone: U aprilu izveli dvostruko više napada nego u prethodna tri mjeseca
Godinu nakon raspada kalifata, Islamska država je intenzivirala napade u Iraku i Siriji. Tamo je aktivno oko 14.000 terorista. Koriste korona krizu da oslobode zarobljene pripadnike IS-a i ojačaju terorističke ćelije

 

"Muškarac opasan eksplozivom izašao je iz automobila i mirno došao do zgrade tajne službe. Sigurnosne snage pozvale su ga da stane, ali on se na to nije osvrtao. Kad su otvorili vatru, aktivirao je eksploziv i raznio se."

 

U ovom napadu atentatora samoubice u Kirkuku na sjeveru Iraka, izvedenom krajem aprila, povrijeđena su tri pripadnika snaga sigurnosti. Nekoliko dana kasnije, također na sjeveru Iraka, ubijeno je deset pripadnika jedne šiitske paravojne trupe. Nešto više od godinu dana nakon raspada kalifata i osam mjeseci nakon ubistva osnivača "Islamske Države” Abu Bakr al-Bagdadija, samoproglašeni božji ratnici nastavili su sa svojim napadima, piše Deutsche Welle. To je iračkog premijera Mustafu al-Kadhimija primoralo da krene u ofanzivu. "Krećemo u borbu i ja ću prvi izaći na front. Poručujem IS-u da stižemo i da je kucnuo čas za obračun!", rekao je al-Kadhimi.

 

Nakon bitke kod Baghouza prije nešto više od godinu dana proglašen je kraj "Islamske države”. Pod njenom brutalnom vladavinom bilo je nekada osam miliona ljudi. Međutim, IS je ponovo postala stalna tema u Iraku, posebno nakon učestalih eksplozija mina na cestama i diverzijama na manje punktove sigurnosnih snaga. U aprilu je IS izveo više od stotinu napada - dvostruko više nego u prethodna tri mjeseca. U januaru, februaru i martu IS-u se može pripisati 50 napada. Iračke sigurnosne snage već nekoliko dana sve intenzivnije djeluju protiv terorista IS-a.

 

Tzv. "Islamska država” se ponovo širi i na sjeveroistoku Sirije, rekao je glasnogovornik kurdskih "Sirijskih demokratskih snaga” (SDF) Kino Kabriel jednom lokalnom saradniku ARD-a.

 

"Poznato je da se IS stalno obnavlja i reorganizira, posebno nakon posljednje velike bitke za Baghouz. IS je također aktivan u regiji južno i zapadno od Eufrata.  Intenzivirao je svoje akcije u iračkoj stepi, u pograničnoj oblasti između Sirije i Iraka i u sjevernim i sjeveroistoistočnim dijelovima Sirije."

 

Nestabilna vlast pogoduje jačanju IS-a

 

Tamo gdje je državna vlast slaba a situacija nestabilna, pojavljuje se IS - kaže Ossman Ali, politolog iz grada Qamishli na sjeveroistoku Sirije. A Irak je, kaže Ali za ARD, nestabilan. "Tamo još postoje vjerski sukobi koje IS koristi. Formiranje nove vlade u Bagdadu se razvuklo, što je u konačnici ojačalo IS, koja je iskoristila taj vakum vlasti i moći. Uz to dolaze i slabe sigurnosne snaga, što je također otvorilo put IS-u. "

 

Nestabilna je i Sirija - posebno sjever i sjeveroistok zemlje, dodaje Ossman Ali i podsjeća kako su prošlog oktobra, nakon povlačenja američkih jedinica iz kurdskih autonomnih područja na sjeveroistoku Sirije, turske oružane snage umarširale u regiju. "To je IS-u omogućilo uspon na tom području. A onda je došla i korona. Kurdistanska autonomna vlast morala je savladati sve te probleme”, ukazuje ovaj sirijski politolog.

 

To znači da sigurnosne snage pokazuju veću prezentnost na ulicama jer je sada potrebno da se brinu o provedbi mjera za obuzdavanje pandemije, kao što je policijski sat. Ali, kada pokažu prezentnost, postaju ranjivi jer su laka meta za napadače IS-a.

 

Ova teroristička organizacija je još u martu pozvala svoje sljedbenike da iskoriste pandemiju Covida-19, jer su neprijatelji IS-a sada zaokupljeni drugim problemima. Stoga su ih pozvali da pojačaju napade u regionu ali i u Evropi i oslobode zatvorenike IS-a iz zatvora. Navodno se oko jedanaest hiljada ratnika IS-a nalazi u logorima pod sirijsko-kurdskom kontrolom a tu je i desetine hiljada njihovih žena i djece. Zatvorenici stalni dižu pobune, neki su uspjeli pobjeći i skrivaju se u sirijsko-iračkom pograničnom području, gdje se povezuju sa istomišljenicima i tako formiraju nove terorističke ćelije. Uspješan bijeg iz zatvora motivira druge zatvorenike da učine isto.

 

Zatvorenički logori kao rasadnici IS-a

 

Kino Kabriel, glasnogovornik Sirijskih demokratskih snaga, zatvoreničke logore doživljava kao rasadnike IS-a i poziva međunarodnu zajednicu na dogovor o organiziranju sudskih procesa.  "Zarobljeni pripadnici IS-a bi trebali biti izvedeni pred sud. Do ustanaka u zatvorima dolazi i zato što zatvorenici ne znaju šta će s njima biti. Istovremeno vođe IS-a koriste situaciju kako bi ponovo ojačali svoju terorističku organizaciju”, kaže Kino Kabriel.

 

Od 11.000 IS-zatvorenika, otprilike 3.000 su Amerikanci, Evropljani i Azijati. Mnoge zemlje njihovog porijekla odbijaju da ih prime. Stoga sirijski politolog Ossman Ali upozorava da bi sigurnost u cijelom svijetu mogla biti ugrožena, ukoliko se ubrzo ne formira Međunarodni tribunal, ped kojem bi im bilo suđeno. Jer, kako kaže, "IS-zatvorenici su poput tempiranih bombi, koje svakog momenta mogu  eksplodirati”.

 

Istovremeno, sirijski Kurdi se osjećaju prepušteni sami sebi. Za to postoji još jedan razlog: "Globalna koalicija protiv IS-a” je zbog pandemije koronavirusa ograničila svoj angažman i vratila vojnike u kasarne. To IS-u otvara nove mogućnosti za akcije. Politolog Ahmed Kamel al Beheiri iz egipatskog Ahram centra za političke studije smatra da će to imati posljedice, ne samo za region. "Jačanje IS-a će se naravno odraziti na ogranke ove terorističke organizacije u svijetu – kako u Egiptu ili Jemenu, tako i u zapadnoj Africi ili jugoistočnoj Aziji."

 

(Dw.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI