Inicijativu SDP-a podržao i DF

Za uklanjanje imena Mustafe Busuladžića iz Sarajeva nedostajale 'ruke' NiP-a! Konaković: Neko bi bio za, a neko protiv

Front 16.06.20, 20:20h

Za uklanjanje imena Mustafe Busuladžića iz Sarajeva nedostajale 'ruke' NiP-a! Konaković:  Neko bi bio za, a neko protiv
Zanimljivo je da su nedostajali glasovi upravo one stranke čiji je predskednik Elmedin Konaković nedavno izjavio kako mu ne smeta što jedna osnovna škola u Sarajevu nosi naziv po Mustafi Busuladžiću. Tu njegovu izjavu nedavno je spomenuo i State Department u svom izvještaju o vjerskim slobodama u BiH, ističući samo Konakovića poimenično i karakterišući ga kao desničara

 

Na sjednici Skupštine KS danas nije prihvaćena inicijativa zastupnika SDP-a Igora Stojanovića o izmjenama naziva ulica i škola u Sarajevu. Za izglasavanje ove incijative nije bilo dovoljno "ruku", jer zastupnici Naroda i pravde nisu bili u skupštinskoj sali za vrijeme glasanja, tako da je rezultat bio 15 glasova za i 11 suzdržanih.

 

Zanimljivo je da su nedostajali glasovi upravo one stranke čiji je predskednik Elmedin Konaković nedavno izjavio kako mu ne smeta što jedna osnovna škola u Sarajevu nosi naziv po Mustafi Busuladžiću. Tu njegovu izjavu nedavno je spomenuo i State Department u svom izvještaju o vjerskim slobodama u BiH, ističući samo Konakovića poimenično i karakterišući ga kao desničara.

 

- Inicijativa koju je danas podnio SDP nema nikakvu pravnu valjanost, i da je prošla, nije obavezujuća za opštinska vijeća. Propisano je kako se te procedure pokreću i vode. Zastupnici Naroda i pravde nisu učestvovali u glasanju. Da jesu, bilo bi nas i za i protiv - napisao je Konaković na svom Facebook profilu nakon glasanja.

 

Prvo ime na listi Stojanovićeve inicijative bilo je upravo Mustafa Busuladžić. Radi se o intelektualcu koji je podržavao nacističke stavove i progon sarajevskih Jevreja, dobio je dio nekadašnje ulice Fuada Midžića, narodnog heroja iz Drugog svjetskog rata koji je, nakon što je preživio logor Jasenovac, poginuo u posljednjim danima oslobađanja Sarajeva od ustaša i nacista. Fuad Midžić danas nema svoju ulicu u Sarajevu, a ulica na Breci danas nosi imena Asima Ferhatovića i pet mladomuslimana - Busuladžića, Esada Karađozovića, Fikreta Ploče, Rušida Prgude i Asafa Serdarevića.

 

Asaf Serdarević je bio jedan od osnivača organizacije "Mladi muslimani". Priključio se jedinici Muhameda efendije Pandže. Uhapsili su ga i strijeljali partizani u Vitezu 1944. godine.

 

Muhamed efendija Pandža godinama je predsjedavao Merhametom. Bio je jedini hodža u NDH povorci koja je u maju 1941. prošla kroz Sarajevo. Zagovarao je osnivanje SS Handžar divizije i bio glavni tvorac memoranduma Hitleru od 1. novembra 1942. Kasnije je promijenio stavove pa se nakratko priključio partizanima. Nakon rata sud časti ga je kaznio na 10 godina zatvora.

 

Još jedan bosanskohercegovački narodni heroj iz Drugog svjetskog rata je izgubio svoju ulicu - ulica i čikma Ranka Šipke danas se zovu Reisa Fehima Spahe, šestog reisu-l-uleme u vrijeme NDH.

 

Ulice 7. septembra, Prvomajska i Partizanska danas nose ime Sulejmana Pačariza Hodže, pukovnika Hrvatskih oružanih snaga i "junaka iz Hrvatskog Sandžaka".

 

Svoje ulice u Sarajevu danas imaju i Husein Đozo, koji je bio imam 28. regimente Handžar divizije. Nakon rata osuđen je na pet godina zatvora i na gubitak građanskih prava. Osman efendija Rastoder, koji je bio optužen za masakre nad civilima, osuđen je i pogubljen kao ratni zločinac.

 

Postoje i dvije ličnosti koje su služile kao administrativci u NDH. Alija Nametak bio je direktor Hrvatskog državnog kazališta u Sarajevu za vrijeme NDH po kojem je ime dobila jedna od sarajevskih ulica, kao i škola.

 

Enver Čolaković bio je NDH-ov ataše za kulturu u Mađarskoj, kao i Pavelićev blizak saradnik po kojem je također jedna od sarajevskih ulica dobila ime. Poznato je da je jedna od sarajevskih opština namjeravala dati ime školi po Enveru Čolakoviću, navodi se u Stojanovićevoj incijativi.

 

O ovoj incijativi oglasio se i klub zastupnika DF-a.

 

- Klub zastupnika Demokratske fronte podržava inicijativu šefa Kluba zastupnika SDPBiH u Skupštini KS Igora Stojanovića za promjenu naziva ulica i ustanova koje nose ime po ličnostima povezanim s fašističkim režimom. Želimo podsjetiti da je DF još u prošlom sazivu Skupštine KS predlagala slične inicijative, stoga podržavamo Stojanovićevu inicijativu. Nadamo se da će SDP-ovu inicijativu podržati u zastupnici stranke Narod i Pravda Elmedina Konakovića - navodi se u saopćenju DF-a.

 

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI