Semra Čavaljuga, dekanesa Medicinskog fakulteta UNSA

Neki misle da je ovo sve izmišljotina, a bolest je vrlo ozbiljna! Porast broja zaraženih je veći nego što smo mogli predvidjeti...

Hronika 16.06.20, 19:08h

Neki misle da je ovo sve izmišljotina, a bolest je vrlo ozbiljna! Porast broja zaraženih je veći nego što smo mogli predvidjeti...
Mi smo se sada otvorili, da ne bismo ekonomski stradali, a sva upustva koja daju kolege epidemiolozi, koje niko previše ne sluša, govore da mi moramo naučiti živjeti sa virusom. Maskom štitimo i sebe i druge, kazala je Čavaljuga

 

Semra Čavaljuga, dekanesa Medicinskog fakulteta UNSA, u Danu uživo na N1 je kazala, da je nažalost, očekivan porast broja zaraženih i veći nego što smo mogli predvidjeti.

 

"Moramo biti pošteni prema sebi, pa reći da se ne ponašamo previše odgovorno", istaknula je.

 

Navela je i da ne možemo reći da je ovo drugi val, te pojasnila da bi se moglo reći da je ovo drugi val mi bismo trebali imati period od dvije maksimalno inkubacije bez ijednog oboljelog, svejedno na kojem geografskom području u BiH.

 

"Ovo je još uvijek prvi val. Mi smo se sada otvorili, da ne bismo ekonomski stradali, a sva upustva koja daju kolege epidemiolozi, koje niko previše ne sluša, govore da mi moramo naučiti živjeti sa virusom. Maskom štitimo i sebe i druge", kazala je Čavaljuga.

 

Istaknula je da joj nije jasno zašto se tako ljudi neodgovorno ponašaju.

 

"Slušam i ja teorije zavjere. Danas sam slušala dva puta, ali mi moramo biti ozbiljni prema sebi. Epidemiolozi ne učestvuju dovoljno i ne slušaju se dovoljno u donošenju odluka", rekla je Čavaljuga.

 

Na pitanje da li bi ona kao epidemiolog ponovo sve zatvorila, odgovorila je da bi, ali to nije korisno za društvo.

 

"Nije moguće da se zatvorimo potpuno. Kao što je cijeli svijet išao na otvaranje, onda smo se mi otvorili. Idemo na posao, ali ne postoji potreba da ja govorim 'mi moramo imati minimalno dva metra distance', i da ponavljam. Sve to je napisano u mjerama. Ne vidim potrebu da se upozoravaju ljudi, kad je sve već rečeno", naglasila je Čavaljuga.

 

Nažalost, kako je rekla, i dalje neki misle da je ovo sve izmišljotina.

 

"Pogledajte preko 10 posto umrlih u Velikoj Britaniji. Mi mislimo da smo mi izolovani - nismo. Ne možemo se ponašati tako. A cijeli svijet ispituje danas zašto se region Balkana uspio izvuči sa jako malo oboljelih i umrlih u odnosu na broj stanovnika", navela je dekanesa.

 

Dodala je da ćemo mjere očito poštovati, samo ako nam policija pokuca na vrata i ako nas neko kazni sa 500 KM.

 

"Čemu to, bolest je vrlo ozbiljna", poručila je dekanesa Čavaljuga.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI