Za danas zakazana sjednica

Parlament RS danas o smjeni Nedeljka Čubrilovića

Front 16.06.20, 07:28h

Parlament RS danas o smjeni Nedeljka Čubrilovića
Pred poslanicima bi trebalo da se nađe i novi poslovnik, koji se već duže vrijeme usaglašava, s tim da o tom dokumentu i dalje postoje suprostavljeni stavovi

 

Redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), na čijem dnevnom redu je zahtjev Srpske demokratske stranke (SDS) za razrješenje predsjednika parlamenta Nedeljka Čubrilovića, zakazana je za danas.

 

Čubrilović je ranije rekao da svako ima pravo da predlaže određene inicijative, pa i smjenu rukovodstva parlamenta, dok u Klubu SDS-a smatraju da je zoupotrijebio položaj tokom vanrednog stanja te učestvovao u donošenju odluka i uredbi kojim se derogira rad entitetskog parlamenta.

 

Na predloženom dnevnom redu je 36 tačaka, među kojima 17 prijedloga zakona te, između ostalog, odluke o prihvatanju zaduženja RS kod Evropske investicione banke po projektima "Vodovod i kanalizacija u RS" i mjere zaštite od poplava u RS.

 

Pred poslanicima bi trebalo da se nađe i novi poslovnik, koji se već duže vrijeme usaglašava, s tim da o tom dokumentu i dalje postoje suprostavljeni stavovi.

 

Očekuje se i rasprava o Prijedlogu programa rada parlamenta za ovu godinu, izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika te Prijedlogu zakona o visokom obrazovanju čiji je cilj usklađivanje domaćeg sistema sa promjenama u evropskom visokom obrazovanju.

 

Za razmatranje su predložene i izmjene i dopune zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju, po hitnom postupku.



Sjednica će biti održana u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske uz poštivanje mjera koje su propisane u borbi protiv virusa korona.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI