VIDEO/ IZETBEGOVIĆ U 'DNEVNIKU 2' BHT-A

Dogovorit ćemo se, bit će izbori u Mostaru... I dalje tvrdim da Tužilaštvo progoni Bošnjake, Dodika ne smiju ni zovnuti!

Front 13.06.20, 21:54h

Dogovorit ćemo se, bit će izbori u Mostaru... I dalje tvrdim da Tužilaštvo progoni Bošnjake, Dodika ne smiju ni zovnuti!
- Kada je u pitanju afera „Respiratori“, mi imamo stav da treba pronaći krivce i procesuirati ih. Tužilaštvo BiH nikada ne bi ovakvu stvar uradilo premijeru Republike Srpske. Tužilaštvo se isključivo bavi Bošnjacima. Tužilaštvo samo progoni Bošnjake - kategoričan je Izetbegović

 

 

  

Predsjednik SDA i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović večeras je bio gost Dnevnika 2 na BHT-u, gdje je rekao da su pregovori oko izbora u Mostaru pri kraju, te da je veoma moguće da će se održati u oktobru ili u novembru.

 

- Kada je riječ o izbornom zakonu, mi imamo etnički sistem, za koji je zainteresovan HDZ, i građanski princip za koji smo mi zainteresovani i stranke koje su sa nama u koaliciji. Tu će se morati napraviti balans, kako bi se implementirale presude Ustavnog suda i presude Suda za ljudska prava iz Strazbura. To neće biti lako, ali to nije nemoguće. Već sada u oktobru ili novembru bi mogli imati izbore u Mostaru - rekao je Izetbegović, te dodao da sastanak oko tzv. “duplog potpisa” treba da bude, ali ono što je sigurno je da SDA neće gurati svoje članove i Bošnjake za ono za šta oni nisu.

 

Izetbegović je komentarišući aferu “Respiratori” rekao da stoji iza toga da Tužilaštvo BiH vrši napad na Bošnjake.

 

- Kada je u pitanju afera „Respiratori“, mi imamo stav da treba pronaći krivce i procesuirati ih. Tužilaštvo BiH nikada ne bi ovakvu stvar uradilo premijeru Republike Srpske. Tužilaštvo se isključivo bavi Bošnjacima. Tužilaštvo samo progoni Bošnjake. Oni ne pomišljaju da Viškovića zovnu oko nabavke bolnice. Oni se ne usuđuju zovnuti Dodika i njegove na odgovornost, u to smo se uvjerili i vidjeli smo - istakao je izetbegović.

 

Kada je u pitanju formiranje Vlade Federacije BiH, Izetbegović je rekao da je tu ključni problem što HDZ ne želi DF u Vladi.

 

- Krajnje vrijeme je za formiranje Vlade FBiH. Ključni problem je što HDZ ne želi u Vladu uvesti DF. Mislim da griješe s tim. Na taj način nervira bošnjačko izborno tijelo i zato je teško napraviti kompromisa sa HDZ-om, te dodao da će on insistirati da DF uđe u novu Vladu.

 

Za problem oko raspodjele novca MMF-a, Izetbegović je rekao da je tu glavni bio pokušaj HDZ-a da kantone veže za Vijeće minsitara.

 

- HDZ je je htio uspostaviti model da se kantoni direktno vežu za Vijeće ministara, što je neustavno i protivzakonito i na kraju su od toga odustali i tu smo izgubili mjesec dana - kazao je on.

 

Na pitanje da li je imao informaciju da će ministar Radončić dati ostavku, Izetbegović je rekao da se ipak nadao da će ostati na svojoj poziciji jedan mandat, ne želeći da ulazi u lične razloge Radončićeve ostavke.

 

Razgovor pogledajte u priloženom videu...

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI