Vođenje kroz izložbu 'Zagrljaji' u historijskom muzeju bih

Safet Zec kroz suze o Srebrenici i Srđanu Aleksiću: Ovo je dio moje obaveze da se sjećamo nečega što je bilo bezumno...

Kultura 12.06.20, 20:40h

Safet Zec kroz suze o Srebrenici i Srđanu Aleksiću: Ovo je dio moje obaveze da se sjećamo nečega što je bilo bezumno...
Ljubitelji umjetnosti imali su priliku razgovarati o izložbi koja je inspirisana historijom Bosne i Hercegovine, a za jednog od najeminentnijih umjetnika BiH Safeta Zeca, izložba je izraz emocije i sjećanja na ratna stradanja građana BiH

 

 

 
U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine organizirano je vođenje kroz izložbu „Zagrljaji“ i druženje s bh. umjetnikom Safetom Zecom.


Ljubitelji umjetnosti imali su priliku razgovarati o izložbi koja je inspirisana historijom Bosne i Hercegovine, a za jednog od najeminentnijih umjetnika BiH Safeta Zeca, izložba je izraz emocije i sjećanja na ratna stradanja građana BiH.


- Izložba je dio moje unutarnje, životne želje, obaveze da se sjećamo nečega što je bilo bezumno. Posijane su tolike tragedije bez ikakvog razloga, što je nevjerovatno - kazao je Zec.


Umjetnost ima moćan jezik koji ako je kvalitetan, on dugo traje, a vizualna umjetnost posebno ostavlja umjetničku opomenu koja uz ostale, može uticati na mlade ljude da promišljaju.


U Srebrenici će povodom godišnjice genocida u Fabrici akumulatora biti izloženi radovi Safeta Zeca.


Na toj izložbi će biti predstavljena izabrana djela iz ciklusa ovog likovnog umjetnika - "Zagrljaji", "Suze" i "Egzodus" koji je bio postavljen u Veneciji.


- Srebrenica je mjesto užasa, strašan ambijent, mjesto sjećanja, opomene o tome kakav je smisao ljudskog čina i djela koje graniči s bezumljem - kazao je Zec.


Izložba u Srebrenici je doprinos opštoj obavezi sjećanja na bezumlje koje je učinjeno u BiH, jer, po njegovim riječima, 'nečuveno je da neko ubije školskog druga, da komšiji zapali kuću - to je pustoš ljudske duše'.


Najavio je da će izložba za nekoliko dana biti postavljena i u Trebinju u čast hrabrom Srđanu Aleksiću, jer, kako je kroz suze kazao Safet Zec, "kada su ga tukli i ubijali, on je grlio svog prijatelja“.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI