VIDEO/ Simboličnih 8.372 potpisa

Inzku predana peticija za nametanje zakona o zabrani negiranja genocida: Visoki predstavnik dobio rok do 11. jula

Front 12.06.20, 12:35h

Inzku predana peticija za nametanje zakona o zabrani negiranja genocida: Visoki predstavnik dobio rok do 11. jula
Peticija je simbolična, jer se sastoji od 8.372 potpisa iz 123 zemlje svijeta, gdje svako ime predstavlja jednu nevino ubijenu žrtvu u Srebrenici

 

Predstavnica "Kluba 100-Plus" Senada Softić-Telalović danas je asistentici visokog predstavnika Sandri Gluvačević predala peticiju sa 8.372 potpisa kojom od visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka traži da po hitnom postupku najkasnije do 11. jula nametne zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini.

 

- Dok su parlamenti u drugim zemljama širom svijeta usvojili Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i uvažavaju tu tragediju, mi u BiH još nismo to učinili. Pored toga, postoji totalno negiranje genocida u BiH i vrijeđanje žrtava i njihovih porodica - kazala je novinarima Softić-Telalović.

 

Istakla je da je peticija simbolična, jer se sastoji od 8.372 potpisa iz 123 zemlje svijeta, gdje svako ime predstavlja jednu nevino ubijenu žrtvu u Srebrenici.

 

- Ovo je naš 'jek', da tražimo od PSBiH da usvoje Rezoluciju, da se zaustavi negiranje genocida u BiH, jer je to jedini put naprijed i bez toga nema suživota ni budućnosti - poručila je Softić-Telalović.

 

Naglasila je da su visokom predstavniku dali rok do 11. jula, iako smatra da se osim obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, tog dana neće desiti ništa značajno.

 

- Nije ovo bitno za preživjele u Srebrenici, već za sve buduće generacije u BiH - zaključila je Softić-Telalović.

 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI