Nezavisna produkcija Kontakt najavljuje

Premijerna izvođenja predstave 'Osramoćeni' Dine Mustafića u bašti Zemaljskog muzeja 6, 7. i 8. jula

Kultura 12.06.20, 10:06h

Premijerna izvođenja predstave 'Osramoćeni' Dine Mustafića u bašti Zemaljskog muzeja 6, 7. i 8. jula
U predstavi igraju Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Boris Ler, Snežana Bogićević i Lazar Dragojević

 

Predstava „Osramoćeni“ novi je projekt produkcije KONTAKT u partnerstvu sa Zemaljskim muzejom BiH. Predstavu režira Dino Mustafić po tekstu Ayada Akhtara, a premijerna izvođenja, zbog ograničenog broja publike, će biti upriličena 6.,7. i 8. jula u botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja BiH

 

Reprizna izvođenja planirana su za 9. i 10. juli.

 

„Osramoćeni“, tekst nagrađen Pulitzerovom nagradom 2013. godine, bavi se  i danas aktuelnim društveno-političkim temama kao što su islamofobija i pitanja rasnog, vjerskog i nacionalnog identiteta. On dubinski secira posljedice terorističkih napada širom svijeta na odnose među kolegama, prijateljima ili čak bračnim partnerima koji dolaze iz različitih kultura i u našem naizgled liberalnom i multikulturalnom društvu.

 

-Junaci naše drame pokazuju koliko izazova predstavlja  pitanje tolerancije ili netolerancije prema 'drugima' u društvu koje je zatvoreno nacionalnim, etničkim, vjerskim i rasnim granicama. Jasno da su društava koja se temelje na raznolikosti zapravo skup različitih identiteta i kultura na kojemu se danas u svijetu, pa i kod nas u regionu, vodi ideološko-politička borba prema prihvatljivosti ili neprihvatljivosti različitosti u jedno društvo - naglasio je redatelj predstave Dino Mustafić, dodavši da se nada da će umjetnički jezik ove predstave pokazati kako u našem društvu kao ni u ovoj priči nema mjesta olakim kvalifikativima o civilizacijama i kulturama.

 

Producentica Narcisa Cvitanović navela je da je cilj projekta „Osramoćeni“ nezavisne produkcije KONTAKT stvaranje kritičke percepcije sposobne i volje da se suoči sa nacionalističkim stereotipima i radikalno konzervativnim ideologijama.

 

-Posebno smo ponosni što projekt radimo u suradnji sa Zemaljskim muzejom BiH te i na ovaj način želimo dati podršku ovoj najstarijoj naučno-kulturnoj instituciji u BiH. Kultura u našoj državi je pretrpjela veliku štetu i neophodno je da aktivno utičemo na njen razvoj i tako učestvujemo u procesu kreiranja društvenog prosperiteta - istakla je Cvitanović.

 

U predstavi igraju Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Boris Ler, Snežana Bogićević i Lazar Dragojević. Vizualno oblikovanje predstave potpisuje Mirna Ler, muzičku kompoziciju Mirza Redžepagić, dizajn Ismar Žalica, fotografiju Aida Redžepagić, a prevod teksta Maja Winkler.

 

Producenti predstave su Narcisa Cvitanović i Alban Ukaj, a izvršni producent je Benjamin Čengić, saopćeno je iz Udruženja KONTAKT.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI