VIDEO/ Očekuje se proglašenje epidemije u TK

Zatvara se deset vrtića u Tuzli, korona 'ušla' i u rudnike, firme, zdravstvo...

Hronika 11.06.20, 18:06h

Zatvara se deset vrtića u Tuzli, korona 'ušla' i u rudnike, firme, zdravstvo...
U Zavodu za javno zdravstvo TK apeluju da građani budu odgovorni, kako bi se izbjegle negativne posljedice. Iz Zavoda navode da će biti još pozitivnih slučajeva

 

Obustavlja se rad svih vrtića Javne ustanove Naše dijete u Tuzli na period od 14 dana zbog prisutnosti koronavirusa u dva vrtića. U sklopu ove ustanove ima deset vrtića na području Tuzle.

 

BHRT saznaje kako je u drugom ciklusu prenošenja virusa korona (nakon ponovne pojave virusa korona u TK) došlo do zaraze i kod osoba uposlenih u Rudniku mrkog uglja Banovići, Đurdjevik, rudnik Soli, Kreka, Šikulje, Cementara, Elin motors, UKC, Dom zdravlja Živinice.

 

Podsjetimo vaspitačica vrtića na Ircu u Tuzli je pozitivna na korona virus, ali potvrđeno je novozaražena bila na bolovanju, potvrđeno je za BHRT.

 

Također je šest je pozitivnih osoba na virus korona u naselju Stupine u Tuzli. Riječ je o petero djece, i žena srednjih godina iz vrtića.

 

Inače je u ovom kantonu registrovano 13 slučajeva u posljednja 24 sata.

 

Jedna žena srednje životne dobi veže se za klaster Tuzla - Interno, dva muškarca srednje životne dobi koji se vezuju za novi klaster Živinice, te četiri pozitivne osobe, nepovezani slučajevi, svi iz Tuzle.

 

Riječ je o dvije muške osobe srednje životne dobi, jednoj ženi i jednoj mlađoj ženskoj osobi.

 

Evo šta o novooboljelim i epidemiološkoj situaciji kažu epidemiolozi:

 

JASMINA BRKIĆ DžAMBIĆ, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK

 

- Neke slučajeve, njih četiri nova ne možemo povezati ni s jednim klasterom. Radi se o osobama koje su došle iz inostrtanstva, razvile su simptome bolesti i na taj način smo ih prepoznali, testirali i potvrdili infekciju.

 

MAIDA MULIĆ, Zavod za javno zdravstvo TK

 

- Shodno situaciji u Zeničkom, Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu ići će se ka proglašenju epidemije na području čitave Federacije. To jasno govori da smo došli u situaciju da je virus ponovo eskalirao, da broj oboljelih poprima epidemiološke razmjere.

 

U Zavodu za javno zdravstvo TK apeluju da građani budu odgovorni, kako bi se izbjegle negativne posljedice. Iz Zavoda navode da će biti još pozitivnih slučajeva.

 


 

(BHRT, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI