Apel građanima da nose maske, drže distancu, ne putuju...

Završen sastanak Kriznog štaba KS: Neće biti pooštravanja mjera, moramo naučiti živjeti s virusom

Hronika 11.06.20, 17:35h

Završen sastanak Kriznog štaba KS: Neće biti pooštravanja mjera, moramo naučiti živjeti s virusom
Želim da pozovem pripadnike MUP-a i nadležnih inspekcija da vrše pojačane kontrole poštivanja mjera koje su na snazi, i da se sankcionišu neodgovorni, rekla je Bungur

 

 

Zbog povećanog broja oboljelih od koronavirusa u proteklih nekoliko dana, Krizni štab Civilne zaštite Kantona Sarajevo održao je hitnu sjednicu. Medijima se nakon sastanka obratila doktorica Alma Bungur, članica Kriznog štaba Ministaratva zdravstva KS.

 

- Budući da je ukinuto stanje prirodne i druge nesreće, potrebno je da se poštuju mjere nošenja maski. Fizička distanca je ono što je neophodno, a važno je izbjegavati i masovna okupljanja. Apelujem na stanovništvo da ne ostvaruje bliske kontakte sa osobama čije zdravstveno stanje nije poznato – rekla je Bungur.

 

Bungur je također uputila apel građanima i da ne putuju bez prijeke potrebe, a naročito ne u mjesta u kojima je zabilježen veći broj slučajeva zaraze koronavirusom.

 

- Želim da pozovem pripadnike MUP-a i nadležnih inspekcija da vrše pojačane kontrole poštivanja mjera koje su na snazi, i da se sankcionišu neodgovorni - dodaje Bungur.

 

Poručila je još i kako postoji mogućnost pooštravanja mjera.

 

- Ipak, i te mjere se jednog dana moraju ukinuti. Mi moramo naučiti živjeti s virusom COVID-19, a za to je potrebno poštivanje mjera koje su na snazi – zaključuje Bungur.

 

Još jednom je upućen apel stanovnicima, posebno starijim osobama i hroničnim bolesnicima da poštuju i primjenjuju sve propisane mjere i preporuke navedene u Naredbi Federalnog kriznog štaba od 29. maja, a koje su i dalje na snazi. Posebno potcrtavaju kako je neophodno primjenjivati tačku 11. ove naredbe kojom se nalaže obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom javnom prostoru, ukoliko na njemu nije moguće održavati propisanu fizičku distancu od dva metra između osoba.

 

Podsjećamo, samo u Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata potvrđeno je 16 novih slučajeva zaraze virusom COVID-19.

 

(Hayat.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI