AFERA 'RESPIRATORI' I NOVI DETALJI

Otkriveno: Premijer Novalić nije tražio od Aleksandra Zolaka da izda dozvolu za uvoz 'Srebrenoj malini'

Front 11.06.20, 10:11h

Otkriveno: Premijer Novalić nije tražio od Aleksandra Zolaka da izda dozvolu za uvoz 'Srebrenoj malini'
Na koji je način “Srebrena malina” dobila dozvolu, za sada je nepoznanica na koju odgovor imaju Agencija i direktor Zolak

 


Tužilaštvo BiH koje vodi istragu u predmetu "Respiratori" saslušalo je i direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka.


Potvrdio je to i sam Zolak kazavši da je dao iskaz u Tužilaštvu BiH u svojstvu svjedoka. U javnosti se sada postavlja pitanje zašto Zolak nema status osumnjičenog u predmetu, ako se zna da je upravo agencija koju vodi izdala dozvolu firmi Fikreta Hodžića "Srebrena malina" za uvoz medicinske opreme.


Inače, sumnja koja se u cijeloj priči stavlja na teret premijeru FBiH Fadilu Novaliću je ta da je navodno od direktora Zolaka zahtijevao da firmi “Srebrena malina” izda dozvolu za uvoz medicinske opreme. Međutim, kako Vijesti.ba saznaju, ove tvrdnje nisu tačne, niti je tačno da je Novalić na ovu ili bilo koju drugu temu uopće razgovarao sa Zolakom ili nekim drugim iz pomenute agencije.


Tačno je to da je u vrijeme pandemije bilo komunikacije između članova Ureda premijera i nadležnih iz Agencije. Ali, kako saznaju Vijesti.ba, nije se razgovaralo samo o dozvoli za “Srebrenu malinu” već za još neke firme. Jedna od njih je i "Violeta", kojoj je dozvola bila potrebnavza uvoz medicinske opreme u okviru donacije bolnicama u BiH.


Izvori Vijesti.ba navode da je Agencija članovima Ureda premijera FBiH tek saopćila procedure koje je potrebno ispuniti da bi ove firme dobile dozvolu za uvoz. Iz toga se da zaključiti da Ured premijera FBiH nije imao presudan uticaj na izdavanje dozvola, niti Vlada ima nadležnost nad ovom agencijom koja je na državnom nivou.


Na koji je način “Srebrena malina” dobila dozvolu, za sada je nepoznanica na koju odgovor imaju Agencija i direktor Zolak.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI