Najveći nomad među umjetnicima

Hommage Bekimu Sejranoviću u subotu u Galeriji Charlama

Kultura 10.06.20, 10:06h

Hommage Bekimu Sejranoviću u subotu u Galeriji Charlama
O djelu i životu Bekima Sejranovića govore pisci i izdavači Damir Uzunović i Goran Samardžić i drugi poznavaoci djela prerano umrlog pisca

 

U Galeriji Charlama u Centru Skenderija u subotu,13. juna s početkom u 13 sati, biće upriličen hommage prerano preminulom književniku Bekimu Sejranoviću.

 

Zastave su tog dana bile spuštene na pola koplja: 21. maja umro je, izvjestili su mediji, Bekim Sejranović. Imao je 48. godina, već slavu velikog pisca i najvećeg nomada među umjetnicima.

 

Rođen je 1972. u Brčkom. U Rijeci je završio pomorsku školu, a zatim i kroatistiku. U Oslu je na Historijsko-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslavensku književnost.

 

Od 2000. radio je kao sudski tumač i književni prevodilac, predavao je norveški za strance, pisao i objavljivao prozu.

 

Autor je knjige kratkih priča Fasung, romana Nigdje, niotkuda, Ljepši kraj, Sandale, Tvoj sin Huckleberry Finn i Dnevnik jednog nomada.

 

Ujedno je jedan od najčitanijih i najtalentiranijih bosanskohercegovačkih pisaca, te je 2009. za roman Nigdje, niotkuda dobio Nagradu "Meša Selimović".

 

Njegovi romani i kratke priče prevođeni su na norveški, slovenski, makedonski, njemački, poljski, italijanski, engleski i češki jezik.

 

Nakon pauze zbog pandemije koronavirusa, CKA Charlama nastavlja sa svojim redovnim programom posvećenom ovome velikom umjetniku.

 

U video dijelu programa bit će prikazan izbor iz njegovih TV intervjua, kao i dokumentarni film „Od Tokija od Morave“.

 

„Od Tokija do Morave“ je dokumentarni film nastao u suradnji japanskog reditelja Moku Teraoke i Bekima Sejranovića.

 

Sve je započelo baš kao vic: Bili Japanac, Norvežanin, Bosanac i krenuli na putovanje Balkanom sve do Crnog Mora. Protagonisti doživljavaju razne zgode i nezgode, upoznaju ljude, krajeve, ali i sami sebe.

 

Japanski redatelj Moku Teraoka svojim poetskim stilom zabilježio je neke od trenutaka ovog neobičnog putovanja. Vodič kroz 'balkansku galaksiju' je pisac i nomad Bekim Sejranović, a s kuhačom i ruskom mandolinom pratio ih je norveški muzičar Petter Aasen.

 

Film je snimljen 2013-te godine i posveta je iskustvu rijeke u ljudskom životu. Upravo je to bila opsesivna tema u djelu Bekima Sejranovića, odraslom u Brčkom i na obalama Save.

 

O djelu i životu Bekima Sejranovića govore pisci i izdavači Damir Uzunović i Goran Samardžić i drugi poznavaoci djela prerano umrlog pisca.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI