Javni poziv za izbor izvođača radova

Nakon dužeg perioda zastoja: Za dva mjeseca otvaranje velikog gradilišta u Sarajevu

Hronika 10.06.20, 09:54h

Nakon dužeg perioda zastoja: Za dva mjeseca otvaranje velikog gradilišta u Sarajevu
Nenadić je iskazao svoje nezadovoljstvo, jer je puno vremena potrošeno na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na ovoj dionici u kojima je KS više od dvije godine bio talac njih nekoliko neriješenih

 

 

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministar saobraćaja KS Adi Kalem i direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač obišli su radove koji se trenutno odvijaju na dionici Prve transverzale.

 

Nakon dužeg perioda zastoja u realizaciji izgradnje ove za građane Sarajeva izuzetno važne saobraćajnice, Direkcija za puteve je prošle sedmice raspisala javni poziv za izbor izvođača radova.

 

– Ovim pozivom smo otvorili prostor da se u narednih 60 dana izabere i uvede u posao izvođač radova koji će početi raditi upravo na dionici koju danas obilazimo, od Kranjčevićeve ulice do Ulice Braće Begića na dužini oko 800 metara – istakao je premijer Nenadić.

 

On je iskazao svoje nezadovoljstvo, jer je puno vremena potrošeno na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na ovoj dionici u kojima je KS više od dvije godine bio talac njih nekoliko neriješenih.

 

Trenutno se ubrzavaju procesi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, a neki od njih će se rješavati i na sjednici Skupštine 26. juna 2020. godine. Premijer ističe da je upravo uvođenje izvođača na teren model koji će spriječiti bilo koga da onemogući izgradnju saobraćajnice od posebnog javnog interesa. Rješavanje imovinskih odnosa i gradnja saobraćajnice su procesi koji će se odvijati paralelno.


– Zadovoljni smo ovim što smo uradili za ove dvije sedmice od kada smo intenzivirali ove procese. Obići ćemo i dionicu na Šipu gdje planiramo do kraja godine završiti započete građevinske radove, te otvoriti i gradilište na tunelu prema Vogošći – naglasio je premijer Nenadić.

 

Ministar Kalem je još jednom potcrtao opredjeljenje ove Vlade da izgradnju Prve transverzale i Južne longitudinale tretira kao prioritete u svom radu.

 

– Nakon što izaberemo izvođača radova, planiramo brzim tempom nastaviti dalje radove, intenzivirati gradnju ne samo ovdje nego i na ostalim bitnim saobraćajnicama u KS. Dva mjeseca je rok do okončanja javnog poziva i tada ovdje očekujemo veliko gradilište – poručio je ministar Kalem.

 

Sa proglašenjem izgradnje ove saobraćajnice projektom od javnog interesa stekli su se preduvjeti da se ozbiljno i konkretno krene sa njenom izgradnjom. To je naglasio direktor Direkcije za puteve Kovač.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI