Velika operacija počela jutros

U Turskoj uhapšeno 275 'gulenovaca': Osumnjičeni da su rukovodili FETO ćelijama unutar vojske

Front 09.06.20, 13:42h

U Turskoj uhapšeno 275 'gulenovaca': Osumnjičeni da su rukovodili FETO ćelijama unutar vojske
Među osumnjičenim je osam aktivnih činovnika turske vojske, 19 ranije suspendiranih oficira, deset polaznika vojne akademije i sedam civilnih lica koja se terete da su rukovodili FETO ćelijama unutar vojske

 

Državno tužilaštvo Republike Turske jutros je izdalo naloge za lišavanje slobode 275 osoba osumnjičenih za djelovanje u, kako je u Turskoj nazivaju, terorističkoj organizaciji FETO. Policija je u jutrošnjim operacijama slobode lišila najmanje 208 lica, a u toku je potjera za preostalim s liste osumnjičenih.

 

Ured državnog tužilaštva u Istanbulu je izdao naloge za lišavanje slobode 44 osumnjičenih lica koja se terete za djelovanje u terorističkoj organizaciji FETO, a riječ je o osumnjičenim iz istrage o terorističkim elementima infiltriranim unutar oružanih snaga, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Među osumnjičenim je osam aktivnih činovnika turske vojske, 19 ranije suspendiranih oficira, deset polaznika vojne akademije i sedam civilnih lica koja se terete da su rukovodili FETO ćelijama unutar vojske.

 

Postupajući po nalogu tužilaštva, turska policija je jutros pokrenula operaciju u osam turskih gradova i privela 33 osumnjičena lica, a u toku je potraga za preostalih 11 osumnjičenika.

 

Uporedo s tim, Ured tužilaštva u Izmiru je također izdao nalog za privođenje ukupno 191 osumnjičeno lice u okviru istrage o terorističkim elementima koji su infiltriranjem u zračne snage turske vojske namještali prijemne ispite za prijem svojih kadrova u vojne akademije.

 

Među osumnjičenim je 181 vojnik u aktivnoj službi, a policija je akcijom u 22 grada jutros slobode lišila 145 osumnjičenika. U toku je potraga za preostalim s liste osumnjičenih.

 

Tursko tužilaštvo je i u okviru odvojene istrage o FETO elementima unutar Komande zračnih snaga izdalo naloge za privođenje 32 osumnjičena lica, među kojima je i jedan bivši potpukovnik.

 

Postupajući po nalogu, policija je slobode lišila 25 osumnjičenih, a traga za preostalom sedmoricom osumnjičenih.

 

I u okviru istrage koja se u Ankari vodi o infiltriranim elementima FETO-a unutar žandarmerije, izdat je nalog za privođenje osam osumnjičenih osoba, uključujući i jednog bivšeg pukovnika. Jutros su slobode lišena petorica osumnjičenih, a u toku je potraga za preostalom trojicom osumnjičenih.

 

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

 

Riječ je o organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI