Epidemiolog Predrag Kon o situaciji u komšiluku

Korona u Srbiji buknula među studentima, ali i u vrtiću: 'Drugi talas nije isključen i mogao bi da bude veoma jak'

Hronika 08.06.20, 18:54h

Korona u Srbiji buknula među studentima, ali i u vrtiću: 'Drugi talas nije isključen i mogao bi da bude veoma jak'
Nema alternative, mi moramo da se otvorimo i da živimo, ako to ne budemo uradili, nećemo imati sredstava da očuvamo zdravstveni sistem. Mi smo iscrpili mogućnosti vezane za vanredno stanje, kazao je Kon

 

Srbijanski epidemiolog Predrag Kon rekao je da nije isključeno da se drugi talas virusa vrati i to jako intenzivno i ukazao na nova žarišta u Srbiji.

 

Kon je za Prvu televiziju kazao da su ljudi bili diciplinovani dok su bile restriktivne mjere, a sada je sve do pitanja našeg odnosa.

 

- Imate situaciju da je u jednom vrtiću to krenulo, počelo kod jedne osobe koja radi na održavanju higijene i ona je sa tri saradnice putovala i tako je došlo do zaražavanja. Srećom nije bilo dužeg kontakta sa djecom i direktnog kontakta dužeg od 15 minuta sa vaspitačicama, ali su tri vaspitačice udaljene sa posla - rekao je Kon.

 

Kako je napomenuo, postoji i problem zbog povratka 17.000 studenata u Beograd zbog ispita, i potvrdio je da se virus pojavio u studentskom domu na Karaburmi.

 

- Imate u Novom Pazaru žarište nakon Bajrama i u Tutinu. Pojavljuju se žarišta i mi to sve držimo pod nadzorom, ali sprovoditi taj nadzor nije jednostavno. MI sad imamo 250 kontakata koji su pod nadzorom. Oni su slobodni ljudi, ali iz dana u dan se čujemo sa njima i pratimo njihovo stanje - pojasnio je Kon.

 

Prema njegovim riječima, to što su mjere ukinute ne znači da ne postoji nikakva kontrola.

 

- Mi se satiremo od posla da nađemo kontakte, a vi imate situaciju da neko uopšte ne koristi zaštitna sredstva. Ona su za hronične bolesnike i starije obavezujuće. Ako se ovako nastavi, može da se desi da na tome insistiram - kazao je on.

 

Kon je dodao da ne možemo da se igramo sa tim i da dozvolimo da se virus vrati u nekom intenzivnijem talasu.

 

- Ako ste starija osoba i morate da idete u prodavnicu, nosite masku i nemojte da prilazite nekome na metar - zaključio je Kon.

 

Prema njegovim riječima, povećanje broja pacijenata na respiratorima pokazuje da virus nije oslabio.

 

- Njegov potencijal prenošenja je oslabio, ali to je vezano za sezonu. To je ono na šta mi i dalje računamo, mi ne možemo da dočekamo takvo povećanje kao što je bilo u 5. i 6. nedjelji - rekao je on.

 

Kon je kazao da je situacija sa studentima, domovima za stare, u vrijeme praznika pokazala da je virus živ i prenosiv.

 

- Nema alternative, mi moramo da se otvorimo i da živimo, ako to ne budemo uradili, nećemo imati sredstava da očuvamo zdravstveni sistem. Mi smo iscrpili mogućnosti vezane za vanredno stanje - kazao je Kon.

 

 

(Blic.rs, DEPO PORTQAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI