Sudije ne mogu doputovati u Nizozemsku

Potvrđeno: Završne riječi na suđenju Ratku Mladiću odgođene do daljnjeg

Hronika 08.06.20, 18:01h

Potvrđeno: Završne riječi na suđenju Ratku Mladiću odgođene do daljnjeg
Sekretar suda je naveo, između ostalog, da, u vezi s putovanjem sudija radi prisustva žalbenom pretresu za ulazak u Nizozemsku, četvero sudija bi prolazilo kroz područja koja nizozemske vlasti smatraju područjima “visokog rizika”, oni bi bili podvrgnuti 14-dnevnoj samoizolaciji po ulasku u Nizozemsku

 

Završne riječi na suđenju Ratku Mladiću zakazane za 17. i 18. juni odgođene su do daljnjeg.

 

Ovo je za Hayat.ba potvrdila glasnogovornica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove Helena Eggleston.

 

S obzirom na ograničenja koja su uvedena u vezi s pandemijom novog koronavirusa, ročište se odgađa dok se ne steknu uvjeti, između ostalog, da i pojedine sudije mogu doći iz matične zemlje.

 

Sekretar suda je naveo, između ostalog, da, u vezi s putovanjem sudija radi prisustva žalbenom pretresu za ulazak u Nizozemsku, četvero sudija bi prolazilo kroz područja koja nizozemske vlasti smatraju područjima “visokog rizika”, oni bi bili podvrgnuti 14-dnevnoj samoizolaciji po ulasku u Nizozemsku. Nema ni raspoloživih letova kojima bi ove sudije mogle doputovati u Nizozemsku na vrijeme da ispune uvjete karantina i potom prisustvuju žalbenom pretresu. Za povratno putovanje granice i aerodromi u matičnoj državi jednog od sudija su zatvoreni, zbog ograničenja vezanih za tranzit.

 

Troje sudija bi bilo u karantinu 14 dana po povratku u svoje matične države, navedeno je u dokumentu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove.

 

Ratko Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) 2017. godine je u prvostepenom postupku osuđen na doživotnu kaznu zatvora, nakon čega se njegova odbrana žalila.

 

(Hayat.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI