Uprava policije KS 20 dana utvrđuje vjerodostojnost fotografije

Zbog Konakovićevog 'korona derneka' policija izuzima videonadzor iz sarajevskog hotela

Front 08.06.20, 15:54h

Zbog Konakovićevog 'korona derneka' policija izuzima videonadzor iz sarajevskog hotela
Družina lokalnog sarajevskog političara evidentno prekršila mjere zabrane okupljanja koje su bile na snazi zbog pandemije koronavirusa, ali policiji još treba vremena

 

Uprava policije Kantona Sarajevo još provjerava da li je Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, 24. maja, prvi dan Bajrama, prekršio mjere zabrane okupljanja u zatvorenom prostoru, koje su bile na snazi zbog pandemije koronavirusa.

 

Konakovićevi prijatelji tada su objavili zajedničku fotografiju iz jednog sarajevskog ugostiteljskog objekta na kojoj lider NiP-a nije imao ni zaštitnu masku, a nije poštovana ni socijalna distanca. Isto važi i za ostale učesnike korona-derneka.

 

Nusret Selimović, komesar sarajevske policije, rekao je prije nekoliko dana za „Avaz“, na upit da prokomentira šta će biti poduzeto nakon evidentnog kršenja mjera zabrane okupljanja Konakovića i njegovih jarana, da ukoliko se utvrdi vjerodostojnost objavljene fotografije i druge relevantne činjenice, prema tim osobama bit će postupljeno sukladno odgovarajućim zakonskim odredbama.

 


Na upit koje su to odgovarajuće zakonske odredbe, Selimović je kazao da su sukladno odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u KS propisane sankcije su od 500 do 1.500 KM.

 

No, od 24. maja do danas policija i dalje sve provjerava. Skoro pune dvije sedmice se utvrđuje vjerodostojnost objavljene fotografije.

 

Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS, rekao nam je da je 27. maja Općinskom sudu u Sarajevu upućen zahtjev za izdavanje naredbe o izuzimanju videonadzora iz ugostiteljskog objekta, "kako bi se utvrdila vjerodostojnost predmetne fotografije".

 

- Do ovog momenta nije došla naredba kako bi bio izuzet - rekao je Hadžiabdić.

 

Zanimljivo je da je MUP KS ekspresno kaznio sve učesnike korona-derneke u sarajevskom Golf-klubu, među kojima su bile brojne poznate osobe. No, kada je u pitanju Konaković, još se sve provjerava, već 20 dana.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI