KONAČNA PRESUDA, ALI NIJE KRAJ...

Sjećate li se priče o Tuzla kvarcu i uništavanju uspješne bh. firme? Pravda se čekala godinama... Stigla je!

Biznis Klub 07.06.20, 20:16h

Sjećate li se priče o Tuzla kvarcu i uništavanju uspješne bh. firme? Pravda se čekala godinama... Stigla je!
Konačna presuda je stigla... Međutim, ova priča ne završava se činjenicom da su zviždači proglašeni nevinim, već adekvatnim mjerama prema svima koji su do ovakve priče svojim postupcima doveli!

 

Protekle sedmice drugostepeni sud u Tuzli pravosnažno je potvrdio da je optužnica protiv kompanije Tuzla kvarc i njenog direktora Smaila Velagića bila lažna i montirana! Tako je ova kompanija, koja je prošla kroz višegodišnju golgotu, dočekala konačnu presudu i pravdu, iako ostaje gorak okus svega što se na putu do istine izdogađalo.


A priča seže još u 2015. godinu, kada su rukovodioci ove firme, koja se više od pet decenija uspješno bavila proizvodnjom i eksploatacijom kvarcnog pijeska, prijavili korupciju u postupku dodjele koncesija u Tuzlanskom kantonu. Koruptivno klupko je sezalo da vrhova resornog ministarstva i pravosudnih organa - i tu je počeo pakao.


Bojan Bajić i COD Luna Savjetodavni centar za uzbunjivače/zviždače stali su iza prijavljivača korupcije, oca i sina, Smaila i i Zlatana Velagića i započeli mukotrpnu višegodišnju borbu za istinu u pravdu u slučaju zastrašujućih pritsaka, prijetnji i ucjena, kojima su i kompanija i njeni rukovodioci bili izloženi. 


Prisjećajući će se svega toga, a nakon što je drugostepena presuda stavila tačku na cijeli slučaj, Bojan Bajić za DEPO Portal kaže:      


- Sjetimo se da su Smail i Zlatan Velagić prethodno prijavili zamjenika ministra energetike i rudarstva u Tuzlanskom kantonu, gospodina Bahira Imamovića, za korupciju i pokušaj iznude mita za produženje koncesione dozvole, a da je nakon toga uslijedila odmazda Glavnog kantonalnog tužioca, gospodina Tomislava Ljubića, protiv prijavitelja korupcije u vidu lažne optužnice.
Nivo arogancije, drskosti i neznanja koje je podizanjem lažne optužnice demonstrirao Glavni kantonalni tužilac Tomislav Ljubić je slikovit primjer posrnulosti pravosuđa u BiH. Takvim ponašanjem je prouzrokovao višemjesečni zastoj u proizvodnji te je firmu 'Tuzla kvarc' i njenih pedesetak rudara beskrupulozno doveo na ivicu egzistencije.


Bajić se prisjeća i kako u tom trenutku pravosudni sistem potpuno zakazao, te su "mnoge institucije, ali i pojedini mediji bili instruirani i zloupotrijebljeni od strane tužioca Tomislava Ljubića da krenu u sistematski napad na prijavitelja". 


- Mi smo, s druge strane, morali formirati koaliciju boraca protiv korupcije i podići međunarodnu kampanju da bi zaštitili pravdu i demaskirali svaku pojedinačnu neistinu lažnog tužioca. Pravda je na kraju odbranjena, ali je Cijena pravde bila previsoka - kaže Bajić.


Napominje i da za njih "ova priča nije završena činjenicom da su zviždači proglašeni nevinim, jer je njihova nevinost svakom čovjeku sa zdravim razumom i čistim srcem oduvijek bila neupitna". 


- Mi želimo da vidimo da li će Visoko sudsko i tužilačko vijeće, Ured disciplinskog tužioca i Tužilaštvo BiH pokrenuti adekvatne postupke i mjere protiv Glavnog kantonalnog tužioca Tomislava Ljubića. Pobjeda pravde će biti kompletna tek onda kada sumnjivi i nekompetentni tužilac dobije ono što je zaslužio - naglašava Bojan Bajić.


Podsjećamo, Zlatan Velagić je uz pomoć SIPA-e još prije pet godina uspio da dokaže da ga je pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva TK Bahir Imamović ucjenjivao i tražio mu mito, a koji je u policijskoj akciji i uhapšen prilikom preuzimanja obilježenih novčanica u iznosu od 10.000 KM. Inače, to je bila samo “prva rata” traženog iznosa za dobijanje koncesije, jer je visina ukupno traženog mita iznosila 30.000 KM. 


Od hapšenja i slučaja prijave krenula je lavina odmazde nad prijaviteljem korupcije Zlatanom Velagićem i firmom “Tuzla kvarc”, o čemu je DEPO Portal tih godina objavio veći broj priča. Sve to dovelo je firmu do ruba egzistencije, a radnike ostavilo bez plate, što je u aprilu 2016. godine dovelo do dramatičnog štrajka glađu u koji su stupili radnici kompanije. 


Nakon 20 mučnih dana, vapaja, pokušaja samoubistava, kopanja vlastitih grobova, 28. aprila 2016. godine štrajk glađu je prekinut... U rješavanje problema uključio se tuzlanski gradonačelnik Jasmin Imamović, postignut je dogovor između Vlade TK i radnika "Tuzla kvarca", a ugovor o poslovnoj saradnji sklopljen je sa kompanijom Tehnograd Company, čime je riješen problem dodjele koncesije.


U februaru 2017. godine Općinski suda u Tuzli donio je presudu i bivšem pomoćniku ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK Bahiru Imamoviću izrekao kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i osam mjeseci zbog krivičnog djela primanje dara ili drugih oblika koristi.


Međutim, za Smaila i Zlatana Velagića sve to je gorka nadoknada za ono što su proživjeli, pretrpjeli i izgubili. Stoga na kraju ponavljamo riječi Bojana Bajića - ova priča ne završava se činjenicom da su zviždači proglašeni nevinim, već adekvatnim mjerama prema svima koji su do ovakve priče svojim postupcima doveli.  

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI