Prof. Ahmed Džubur stao u odbranu kolege

Zašto je Goran Čerkez besramno šutio kada je virus ulazio 'i sprida i sa zada', a targetirao samo dekana Brku?!

Front 06.06.20, 20:31h

Zašto je Goran Čerkez besramno šutio kada je virus ulazio 'i sprida i sa zada', a targetirao samo dekana Brku?!
Ovakvim neodgovornim, nekorektnim i selektivnim pristupanjem u ocjenjivanju pojedinaca u vrijeme pandemije korona virusa, Goran Čerkez je nedvojbeno nanio ozbiljnu štetu istaknutom članu bosanskohercegovačke akademske zajednice, njegovoj porodici, ali i Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu - smatra prof. Ahmed Džubur

 


Prof.dr. Ahmed Džubur, član Demokratske fronte i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, uključio se u diskusiju oko posljednjih događanja na Poljoprivredno-prehrabenom fakultetu u Sarajevu, nakon što je objelodanjeno da je dekan ovog fakulteta, Muhamed Brka, pozitivan na korona virus. Profesor Džubur u svom komentaru reaguje na izjave koje je tim povodom iznosio Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje.


Komentar prof.dr. Ahmeda Džubura objavljujemo u cijelosti: 
  

Prethodnih dana smo svjedoci ishitrenih i selektivno konotiranih saopštenja koja dolaze od Gorana Čerkeza, člana Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnika ministra za javno zdravlje. Bez provjere, paušalno, ishitreno i iz njemu poznanih razloga se fokusirao na dekana Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Muhameda Brku, navodeći ga kao “klasičan primjer neodgovornog ponašanja člana akademske zajednice u nepraktikovanju mjera zaštite u procesu borbe protiv korona virusa COVID-19”.


Ispostavilo se, nakon detaljnje analize postupaka i ponašanja uvaženog dekana Brke, da je istina dijametralno drugačija od one koju javnosti pokušava nametnuti Goran Čerkez. Naime, prof.dr. Muhamed Brka je u svojstvu dekana Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta propisao sve potrebne mjere adekvatne nastaloj situaciji uz aktivno i odgovorno nadziranje njihove implementacije u smislu organizovanja online nastave i zaštite zdravlja zaposlenika i studenata. Također se ispostavilo da je gospodin Čerkez u svojoj brzini i površnosti “smjestio” dekana Brku na sastanak u Arhiv BiH koji se nije desio, o čemu je demantij uputio i pomenuti Arhiv.


Ovakvim neodgovornim, nekorektnim i selektivnim pristupanjem u ocjenjivanju pojedinaca u vrijeme pandemije korona virusa, Goran Čerkez je nedvojbeno nanio ozbiljnu štetu istaknutom članu bosanskohercegovačke akademske zajednice, njegovoj porodici, ali i Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, kojeg dekan Brka izuzetno afirmativno i respektabilno reprezentuje, o čemu mogu posvjedočiti budući da sam 14 godina bio Dekan istovrsne akademske institucije. 


Osim lažnog i tendecioznog targetiranja u negativnom smislu časne osobe, zabrinjavajuće je da se pomoćnik ministra zdravstva i član Kriznog štaba Federacije BiH suzdržao od bilo kakvih saopštenja i osuda pojedinaca i njihovih postupaka u nekim snažno eksponiranim situacijama, kada je bilo ugroženo zdravlje hiljada ljudi. Flagrantan primjer nereagovanja i neshvatljivog apstiniranja u komentarisanju od strane osobe sa njegovim statusom (pomoćnik Federalnog ministarstva zdravstva i član Kriznog štaba FBiH) se desio kada je SKB Mostar, zbog nemara osoba sa najvišim akademskim titulama, stavljena duži vremenski period van funkcije i mogućnosti servisiranja zdravstvenih potreba stanovništva Hercegovine, koje je uložilo stotine miliona KM u ovu bolnicu očekujući da bude funkcionalna u situacijama kakva je i ova “pandemijska”. 


Šutio je besramno kada je virus ulazio na sva moguća vrata “i sprida i sa zada” praveći haos u do sada nezabilježenoj vanrednoj situaciji.


Moguće je, prema nepotrvđenim ali sve glasnijim informacijama, da ovakvo neprimjereno targetiranje profesora Brke ima veze sa procesom izbora rektora Univerziteta u Sarajevu, koji je u u prošlom mandatu praćen brojnim neakademskim radnjama.


Na kraju, uvaženi dekane Brka, želim Vam brzo ozdravljenje i što brži povratak na Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu, na radost i zadovoljstvo njegovih zaposlenika i studenata - navodi na kraju svog komentara prof. dr. Ahmed Džubur.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI