NESTANAK DESANKE MAKSIMOVIĆ

Velika srpska pjesnikinja izbačena iz školskog programa za srednje škole: Šta đaci danas čitaju?

Kultura 06.06.20, 16:18h

Velika srpska pjesnikinja izbačena iz školskog programa za srednje škole: Šta đaci danas čitaju?
To je izazvalo lavinu negodovanja među piscima, kritičarima, prosvjetnim radnicima, univerzitetskim profesorima

 

 

 

Prema navodima medija, u okviru izmene programa nastave predmeta Srpski jezik i književnost u gimnazijama, komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja odlučila je da iz trećeg razreda isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog - čuvenu zbirku velike pjesnikinje "Tražim pomilovanje". To je izazvalo lavinu negodovanja među piscima, kritičarima, prosvjetnim radnicima, univerzitetskim profesorima, piše B92.


Na odluku je hitro reagovala i Zadužbina "Desanka Maksimović" pismom Ministarstvu prosvjete, Nacionalnom prosvjetnom savjetu i Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, koje su podržali Matija Bećković, Ljubomir Simović, Milovan Danojlić, Milosav Tešić, Alek Vukadinović, Rajko Petrov Nogo, Miroslav Maksimović.


- Prekrajanje književne istorije i nesumnjivih vrijednosti srpskog književnog kanona preko sveukupnog djela Desanke Maksimović sa kojim treba da se upoznaju učenici 3. i 4. razreda srednje škole je, najblaže rečeno, djelatnost koja pogađa u samo srce našeg identiteta - izjavila je Svetlana Šeatović, upravnica Desankine zadužbine.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI