Nastavljeno suđenje

Kako je Sunita Hindić nakon ubistva od Mostara stigla do Jablanice: Mokra i bosa, predstavila se kao Suzana...

Hronika 04.06.20, 15:59h

Kako je Sunita Hindić nakon ubistva od Mostara stigla do Jablanice: Mokra i bosa, predstavila se kao Suzana...
Sunčici Margeti, vlasnici pansiona od koje je tražila pomoć, Hindić se predstavila kao Suzana

 

Svjedočenjem Joze Drežnjaka danas je u Kantonalnom sudu Mostar nastavljeno suđenje Suniti Hindić (21), optuženoj za ubistvo Nine Ivankovića (55), vlasnika Vile Ivanković, koje se dogodilo 4. oktobra prošle godine oko sedam sati ujutro u tom motelu u naselju Buna kod Mostara, piše Dnevni avaz.

 

Drežnjak je kao taksista tog jutra oko šest sati Hindić povezao iz motela prema Ilićkoj ulici, kako mu je dala adresu, a tokom vožnje, naveo je, nisu komunicirali. Kazao je da je ona tipkala po mobitelu te da je djelovala uspaničeno, a u jednom trenutku mu je rekla da se moraju vratiti do Vile, nakon čega je vozilo okrenuo u blizini „Sjemenarne“ te se zaputio prema motelu.

 

Ovaj svjedok je kazao da optuženu Hindić ne bi mogao prepoznati, iako je tokom istrage dao njen detaljan opis.


Sunčica Margeta, vlasnica pansiona udaljenog oko 800 metara od „Vile“ bila je osoba kojoj se Hindić tog jutra, nakon ubistva, obratila za pomoć. Izjavila je da Hindić poznaje spletom čudnih okolnosti, odnosno da je ona u nekoliko navrata sa svojim momkom, a to nije bio Ivanković, dolazila u njen pansion.

 

U jutarnjim satima, ispričala je, sjedila je u svojoj ljetnoj kuhinji kada joj je odjednom na vrata, potpuno mokra i bosa, došla Suzana. Razjasnila je da je riječ o Suniti, koja se njoj predstavljala kao Suzana i koju je pod takvim imenom poznavala. Kazala je da joj je optužena rekla da se prevrnula iz kajaka, što joj je, navela je, bilo čudno, na što joj je Hindić rekla „da su je petorica ubacila u Bunu“ (rijeka op.a.) te ju je zamolila da je odveze u Mostar.

 

Svjedokinja je navela da se Hindić „užasno tresla“, nakon čega joj je ona dala svoj šal da se utopli. Kada su, nastavila je, sjele u automobil, Hindić je „spustila sjedište, legla i prekrila lice šalom“, a ona je pomislila „da je imala burnu noć“. Tokom vožnje, kod Aerodroma Mostar, Hindić joj je rekla da je vozi za Jablanicu, „jer će odatle imati bolju vezu prema Bugojnu, jer joj je mama bolesna“. Također, nudila joj je 150 eura da je odveze do Bugojna, kazavši da će joj dati još 100 eura kada dođu, na što ona nije pristala te ju je dovezla do Jablanice.

 

Margeta je rekla da ništa nije znala o ubistvu te da je o tome saznala oko 10 sati iz medija. Navela je da je u vezi tog događaja bila apsolutno šokirana i 3-4 dana „pod apaurinima“, kao i da se osjećala prevarenom te da se obratila policiji osjećajući građansku i moralnu odgovornost.

 

Konstatirano je da je Margeta prepoznala optuženu kao osobu koja se predstavljala kao Suzana, a njenom iskazu djelimično je prigovorila Nada Dalipagić, braniteljica Hindić, „zbog razlike u percepciji onoga što je vidjela“.

 

U nastavku glavnog pretresa danas su svjedočili i Zdravko Pavlović, Šerif Palikuća te Amir Kuko, pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI