VIDEO/ BRANKO PERIĆ, SUDIJA SUDA BIH

Govorio sam da je stanje u pravosuđu sve gore i gore... Upravljanje krizom za vrijeme pandemije bilo je katastrofalno!

Hronika 03.06.20, 21:00h

Govorio sam da je stanje u pravosuđu sve gore i gore... Upravljanje krizom za vrijeme pandemije bilo je katastrofalno!
- Napokon je situacija postala do te mjere ozbiljna da se naše vlasti moraju ozbiljno pozabaviti tim problemima i da ne mogu više ignorisati pravosuđe i pravosudne probleme ostavljati po strani - smatra sudija Branko Perić

 

 

 

Govorio sam da je stanje u pravosuđu sve gore i gore, da imamo sistem koji nije sposoban da upravlja pravosuđem, da je pravosuđe danas sistem bez rezultata koji razara interna korupcija, da je pod političkim pritiskom i da ne vidim nikakvu perspektivu, rekao je u razgovoru za BHRT sudija Suda Bosne i Hercegovine Branko Perić.


Time je odgovorio na pitanje kakva je bila njegova današnja poruka na zasjedanju političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC).


- Mislim da su ambasadori ključnih zemalja koje se bave implementacijom mira u Bosni i Hercegovini napokon ozbiljno shvatili u kakvoj situaciji se Bosna i Hercegovina nalazi i mislim da će izraziti svoj stav da bez vladavine prava Bosna i Hercegovina ne može računati više ni na kakav napredak u pristupnim pregovorima - rekao je Perić.


On je kazao kako je vidio da postoji potpuna saglasnost oko procjene stanja i oko stava da je to jedan od prioriteta bez kojeg nema reformi društva, “kao što je to opšte poznato, da bez reforme pravosuđa nije moguća ni reforma društva u cjelini”.


- Napokon je situacija postala do te mjere ozbiljna da se naše vlasti moraju ozbiljno pozabaviti tim problemima i da ne mogu više ignorisati pravosuđe i pravosudne probleme ostavljati po strani. Ja sam stavio do znanja ljudima koji su me slušali da je dobar primjer izvještaj gospodina Priebea, koji smo primili 5. decembra i o kome niko nije ozbiljno raspravljao - naglasio je Perić.


- To je neshvatljivo, da je jedan dokument koji je procjena stanja – koje je jedan od prvih uslova za pristupne pregovore – ignorisan na taj način, o njemu nije raspravljao nijedan parlament u Bosni i Hercegovini. Nije raspravljalo ni Visoko sudsko i tužilačko vijeće. Imali su ga na dnevnom redu i rekli da je to lični stav gospodina Priebea, koji je čuo od nekih ljudi koji nisu zadovoljni pravosuđem - kazao je on.


Zbog čega je, prema njegovom mišljenju, upravljanje krizom za vrijeme pandemije koronavirusa bilo katastrofalno možete čuti u kompletnom intervjuu koji je sudija Suda BiH Branko Perić dao za BHRT.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI