Promjene u vrhu države

SDA sprema kandidata: Ko će preuzeti mjesto ministra sigurnosti BiH nakon odlaska Fahrudina Radončića?

Front 03.06.20, 10:18h

SDA sprema kandidata: Ko će preuzeti mjesto ministra sigurnosti BiH nakon odlaska Fahrudina Radončića?
Radončić je izjavio u ponedjeljak u Sarajevu, da je o prijetnjama glavnoj tužiteljici obavijestio direktora za Koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića i tražio od njega pojačanu zaštitu tužiteljice Tadić i njene porodice

 

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) BiH najavljuju da bi ta partija mogla preuzeti mjesto ministra sigurnosti, nakon što je lider Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić najavio ostavku i izlazak iz vladajuće koalicije.

 

Poslanik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio je kako očekuje da će SDA "predložiti, već sutra, novog ministra iz svojih redova".

 

Radončić je prethodno izjavio uoči sjednice Vijeća ministara BiH u utorak (2. juna) da će na toj sjednici informisati da podnosi ostavku. On je na konferenciji za novinare u Sarajevu najavio da ostavku podnosi iz nekoliko razloga, a jedan je situacija sa migrantima.

 

"Tražio sam da migrantsku krizu riješimo legalnim načinima. Imali smo situaciju da su se Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH I ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković ogradili od mene i mog plana oko pakistanskih migranata. Oni su stali na stranu pakistanskog ambasadora", kazao je Radončić, inače lider Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH.

 

Radončić je, naime, već ranije zatražio od Službe za poslove sa strancima BiH da pripreme deportaciju migranata. Na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu, 23. aprila je izjavio da "pojedine zemlje, kao Pakistan, neće biti kooperativne u ovoj priči", te da će ako odbiju da sarađuju '"tražiti da se pakistanski ambasador proglasi personom non grata i da se uputi u svoju državu".

 

Ambasador Pakistana u BiH Muhammad Khalid Raoa u pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) je kazao kako izjavu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića smatra nečuvenom. On je naveo da redovno održava kontakte sa predstavnicima vlasti, kako u Pakistanu, tako i u BiH.

 

''Ambasada je uvijek dostavljala Službi za odnose sa strancima BiH potvrde o porijeklu Pakistanca i nudila usluge izdavanja putnih dokumenata po hitnom postupku. Kao posljedica toga, 73 pakistanska migranta su dobrovoljno deportovana u periodu od maja 2019. do marta 2020'', stoji u izjavi pakistanskog ambasadora za RSE.

 

O 'haranzi na Tužilaštvo BiH'


Drugi razlog za ostavku, kako je kazao Radončić, je afera "Respiratori".

 

"Ne prejudiciram ko je kriv, ja sam za neovisno pravosuđe, ali ne možemo dijeliti političke stavove na način da se pravi haranga na Tužilaštvo BiH, da se proglašava antibošnjačkom aktivnošću, a znamo da su svi tužitelji u ovom predmetu Bošnjaci", kazao je Radončić.

 

Glavna tužiteljica Bosne i Hercegovine Gordana Tadić i njena porodica dobili su prijetnje smrću, potvrdio je u ponedjeljak za Radio Slobodna Evropa Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine.

 

Radončić je izjavio u ponedjeljak u Sarajevu, da je o prijetnjama glavnoj tužiteljici obavijestio direktora za Koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića i tražio od njega pojačanu zaštitu tužiteljice Tadić i njene porodice.

 

Glavna tužiteljica Gordana Tadić optužila je 29. maja Bakira Izetbegovića, lidera Stranke demokratske akcije (SDA) za direktan pritisak, nakon njegove izjave vezano za aferu "Respiratori", u kojoj proziva tužiteljicu i optužuje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine za procesuiranje samo Bošnjaka.

 

Izetbegović je hapšenje premijera Federacije BiH Fadila Novalića, u okviru afere "Respiratori”, inače kadra SDA, ocijenio kao "udar na Bošnjake".

 

Odnosi u vladajućoj koaliciji


Kao treći razlog ostavke, on je naveo neslaganje sa politikom koalicionog partnera, SDA. Radončić je rekao u da su odnosi u vladajućoj koaliciji takvi da procjenjuje da neće doći do relaksacije odnosa i da Vijeće ministara ne daje rezultate koje treba dati.

 

"Vijeće ministara je talac odnosa SDA, HDZ i SNSD. Dugoročno situacija nije optimistična", rekao je Radončić.

 

Radončić je kazao kako je o svemu obavijestio predsjednika SDA Bakira Izetbegovića tokom vikenda, te da je "učešće SBB-a na državnom nivou završena priča".

 

Šemsudin Mehmedović ne vjeruje da će Radončićeva ostavka ugroziti funkcionisanje vladajuće koalicije - SDA, HDZ i SNSD.

 

"To neće značajnije utjecati na funkcioniranje Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, s obzirom na blokade koje već imamo od SNSD-a i HDZ-a. Njegova ostavka je očekivana i imaće utjecaj na rezultat lokalnih izbora. Mislim da je pozadina ostavke pozicioniranje za kampanju za lokalne izbore", ističe Mehmedović.

 

Pozadina Radončićevog poteza


I za političkog analitičara Esada Bajtala ostavka ministra sigurnosti BiH je očekivan potez. Očio je Radončić, kaže Bajtal, "otriježnjen iskustvima koja je imao od izbora do danas".

 

"Zanemarujem potpuno njegov politički i privatni hod i ono što smo slušali u okviru javnih svađa i ostalog vezanog uz njega. Sada ga je probudilo sve ono što se događalo, uključujući afere u vrijeme kada se većina građana BiH borila za zdravlje, odnosno u udaru korona virusa. Htio ne htio, Radončić je morao izaći na etičku ravan, vratiti se starim, dobrim običajima na ovdašnjim prostorima. Mislim da je shvatio kako sve ono što se dešava u posljednje vrijeme, i oko migranata i oko afera vezanih za uvoz respiratora, ima cijenu obraza i posla kojim se, kao ministar sigurnosti BiH bavi", rekao je Bajtal.

 

O tome da li će se politička kriza produbiti, jer je Vlada Federacije BiH u tehničkom mandatu, a Vijeće ministara BiH tek nedavno kompletirano nakon što je imenovan ministar za ljudska prava i izbjeglice, Bajtal kaže:

 

"BiH je u stalnoj krizi i to nije nikakva novost. Od dana kada ova zemlja izađe iz krize, to će biti vijest. Krizu njeguju oni političari koji se iza nje kriju. Oni koji je proizvode stvaraju privid da su čisti kao suza."

 

Vlast na nivou Bosne i Hercegovine čine SDA, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, SBB, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Demokratska fronta (DF).

 

Ova koalicija je formirana krajem 2019. godine, skoro dvije godine od održanih izbora u Bosni I Hercegovini (oktobar 2017.)

 

Vlast je formirana na državnom nivou, ali ne i u entitetu Federacija BiH. Tu je SBB takođe bio u koaliciji sa SDA i HDZ, ali je Vlada u tehničkom mandatu, jer nije bilo dogovora o koaliciji koja bi formirala vlast nakon izbora 2017.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI