OTKRIO RAZLOGE SVOJE OSTAVKE

Zašto Radončić odlazi sa mjesta ministra sigurnosti: 'Nema ličnih animoziteta između mene i Bakira Izetbegovića, ali...'

Front 02.06.20, 12:24h

Zašto Radončić odlazi sa mjesta ministra sigurnosti: 'Nema ličnih animoziteta između mene i Bakira Izetbegovića, ali...'
- Razlozi su potpuno principijelne prirode, nema nikavih tenzija, Stranci demokratske akcije se zahvaljujem - rekao je na početku obraćanja pred novinarima Fahrudin Radončić

 

 

Fahrudin Radončić, lider SBB-a, kako je ranije najavljeno, obratio se novinarima na pres-konferenciji u holu Parlamentarne skupštine BiH te iznio argumente zbog čega se odlučio ponuditi ostavku na mjesto ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.


Tom prilikom je, između ostalog, pojasnio:
 

- Razlozi su potpuno principijelne prirode, nema nikavih tenzija, Stranci demokratske akcije se zahvaljujem. Kao što znate, tražio sam da migrantsku krizu riješimo legalnim deportacijom. Imali smo situaciju da je ministrica vanjskih poslova primila njegovu ekselenciju ambasadora Pakistana i time se ogradila od ministra sigurnosti. Ne mogu pristati na prijetnje tužiocima i pristati da se prave mete od njih.


Radončić je ponovio da postoje tri ključna razloga zbog kojih se odlučio na ovakvu odluku, te da je sačekao kraj pandemije i imenovanje zamjenika:


- Prvi razlog je različito shvatanje migrantske krize, s jedne strane mene kao ministra sigurnosti, a s druge strane člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, koji su stali na stranu pakistanskog ambasadora i koji ne shvataju i ne identifciraju migrantski sigurnosni problem - naveo je Radončić.


Kao drugi razlog istakao je ličnu procjenu da su odnosi SDA, SNSD-a i HDZ-a takvi da zadugo neće napraviti dobar ambijent za rad u Vijeću ministara BiH.


- Zbog toga zaista ne vidim razlog da sjedim u Vijeću ministara kao jedini lider jedne političke stranke - smatra Radončić


A kao treći razlog lider SBB-a je istakao aferu “Respiratori”, odnosno ono što se događalo posljednjih dana.


- Ja sam podržao tužitelje, policiju i neovisno pravosuđe da sankcionišu aferu i brutalnu pljačku, a SDA je to protumačila kao udar na Bošnjake i bošnjački politički faktor. Očigledno da različito doživljavamo stvari koje se tiču sistemske korupcije. Ne prejudiciram ko je kriv, ja sam za neovisno pravosuđe, ali ne možemo dijeliti političke stavove na način da se pravi haranga na Tužilaštvo BiH, da se proglašava antibošnjačkom aktivnošću, a znamo da su svi tužitelji u ovom predmetu Bošnjaci - rekao je Radončić.  


Radončić je na kraju još jednom naglasio da nema nikakvih ličnih animoziteta između njega i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, već da se naprosto radi o strateškim razlikama.


- Mislim da je korektno da ne glumimo opoziciju u vlasti jer očito imamo različita stajališta. Mislim da sam uradio veliki posao kada je bilo najpotrebnije za državu. Vrijedilo je biti u Vijeću ministara BiH za vrijeme pandemije i mislim da sam pokazao kako treba raditi - zaključio je Radončić u svom obraćanju, te dodao:

 

- Molio bih vas da mi vjerujete, moja ostavka nije nikakav predizborni potez, uvjeren sam da će biti lokalnih izbora. Izbori u Mostaru moraju da se dogode, lično očekujem i što se tiče mene i stranke SBB da će se u Mostaru napraviti koalicija kao što je to urađeno u Srebrenici.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI