nasilni protesti nakon smrti crnca georgea floyda

Hoće li eskalirati?!Trump zaprijetio slanjem vojske na ulice - Ja sam vaš predsjednik zakona i reda, ne treba nam anarhija

Front 02.06.20, 08:05h

Hoće li eskalirati?!Trump zaprijetio slanjem vojske na ulice - Ja sam vaš predsjednik zakona i reda, ne treba nam anarhija
Nasilne prosvjede okarakterizirao je kao 'čin domaćeg terorizma'

 

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak navečer iz vrta Bijele kuće se obratio naciji povodom nasilnih prosvjeda diljem SAD-a nakon smrti crnca Georgea Floyda pod koljenom bijelog policajca u Minneapolisu.

 

U kratkom govoru nakon kojega nije odgovarao na pitanja novinara zaprijetio je slanjem vojske na ulice američkih gradova ne uspiju li guverneri pojedinih saveznih država suzbiti demonstracije.

 

- Ja sam vaš predsjednik zakona i reda, ustvrdio je Trump nazvavši sebe 'saveznikom svih mirnih prosvjednika', ali odmah potom je krenuo s mnogo oštrijim, kontroverznijim i prijetećim porukama rekavši da 'nacija treba sigurnost, a ne anarhiju'.

 

Nasilne prosvjede okarakterizirao je kao 'čin domaćeg terorizma'.

 

- Snažno sam preporučio svakom guverneru da na ulice izvede dovoljan broj pripadnika Nacionalne garde kako bismo zadominirali na ulicama. Gradonačelnici i guverneri moraju uspostaviti prevladavajuću prisutnost pripadnika snaga reda na ulicama sve dok nasilje ne bude obuzdano. Odbije li neki grad ili savezna država poduzimati mjere potrebne za zaštitu života i imovine svojih stanovnika, ja ću angažirati američku vojsku i brzo im riješiti problem, izjavio je Trump.

 

Dok je on držao govor, u neposrednoj blizini same Bijele kuće i u okolnim ulicama policija je, kako javlja Reuters, potpuno mirne prosvjednike nastojala rastjerati bacanjem suzavca i šok bombi te ispaljivanjem gumenih metaka. U američkim medijima te nevjerojatne prizore mnogi su opisivali kao nešto bez presedana i nadrealno.

 

Ostatak teksta čitajte ovdje

 

(Jutarnji/Hina, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI