nakon navoda o smjeni duške jurišić

SDP BIH: Nedopustivi pritisci Fikreta Prevljaka i SDA na televiziju Kantona Sarajevo

Front 01.06.20, 16:24h

SDP BIH: Nedopustivi pritisci Fikreta Prevljaka i SDA na televiziju Kantona Sarajevo
Napominjemo, Duška Jurišić je sa zavidnom biografijom kao nestranački kadar postala direktorica ove javne ustanove za vrijeme Vlade šestorke

 

Socijaldemokratska partija BiH, Naša stranka, Narod i pravda i Nezavisna bosanskohercegovačka lista smatraju nedopustivim pritisak SDA na rukovodstvo i uredništvo kantonalne Televizije Sarajevo.

 

Nakon pritisaka rukovodstva SDA ovih dana na pravosudne i sudske institucije Bosne i Hercegovine, Kantonalni odbor SDA Sarajevo nastavlja sa pritiskom na nezavisno i objektivno novinarstvo u Kantonu Sarajevo.

 

Jasno nam je da SDA želi ovladati medijima, jer na taj način žele sakriti višegodišnji kriminal mnogih stranačkih nomenklatura, koji su suvereno vladali ovom televizijom. Za to vrijeme su napravili više od 600.000 KM poreskog duga, za koji niko od njihovih direktora nije nikada odgovarao.

 

Nakon što su postali svjesni da bi neko iz SDA trebao za to i odgovarati, krenulo se sa pričama o smjeni aktuelne direktorice TVSA Duške Jurišić. Također, ne odgovara im i činjenica da je TVSA u proteklih godinu dana, pod vodstvom stručne osobe koja ne pripada nijednoj stranci, postala objektivan medij u službi građana, a ne ispostava za promociju SDA kadrova. 

 

Napominjemo, Duška Jurišić je sa zavidnom biografijom kao nestranački kadar postala direktorica ove javne ustanove za vrijeme Vlade šestorke.

 

Stoga je degradirajuće da SDA pritiskom želi dovesti svog kandidata za direktora TVSA Safeta Kešu, provjerenog SDA lingvistu, za kojeg sumnjamo da se u putu sreo sa osnovama televizijskog novinarstva. 

 

Evidentno je da će SDA žestoko izgubiti na predstojećim lokalnim izborima, ukoliko ne blokiraju njihovo održavanje sa svojim koalicionim partnerima. Upravo zbog toga im se žuri da zaposjednu TVSA, koja bi trebala postati platforma sa koje će pokušati da na svaki način promoviraju SDA načelnike novcem građana Kantona Sarajevo. 

 

SDP, NS, NIP i NBL nedvosmisleno stoje iza objektivnog novinarstva i stručnosti kadrova koji obnašaju tako bitne funkcije, a reket koji promoviraju iz kantonalne organizacije SDA ne smije proći bez odgovora - navodi se u saopćenju SDP BIH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI