Novinari i javne ličnosti u pismu vlastima KS

Iz Prevljakove izjave proizilazi da je smjena Duške Jurišić političke naravi... Molimo vas, sačuvajte svoj obraz!

Front 01.06.20, 21:33h

Iz Prevljakove izjave proizilazi da je smjena Duške Jurišić političke naravi... Molimo vas, sačuvajte svoj obraz!
Duška Jurišić je suštinski dio ovog grada, u koji je ugradila svoj život i svoju karijeru i postala jedan od najboljih novinara u našoj zemlji i regionu; postigla evropski kvalitet u novinarstvu i postala doajenka novinarstva u Bosni i Hercegovini - ističe se u javnom pismu upućenom vlastima u Kantonu Sarajevo, a povodom najavljene njene(političke) smjene

 

Novinari, reditelji i druge javne ličnosti u Kantonu Sarajevo oglasile su se povodom smjene Duške Jurišić sa mjesta direktorice Televizije Sarajevo, uputivši molbu poslanicama i poslanicima Skupštine KS, te premijeru Vlade KS Mariju Nenadiću i ministrici pravde i uprave KS Mersi Kusturi. Njihovo pismo prenosimo u cjelosti:

 

- Portal Klix.ba je 31.5. 2020. prenio izjavu Fikreta Prevljaka, predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu, da će Duška Jurišić biti smijenjena sa mjesta direktorice TV Sarajevo. Ne postoji ni jedan profesionalni ni pravni razlog za tu smjenu. Proizlazi da je smjena Duške Jurišić u potpunosti političke naravi, i to samo zato što Duška Jurišić nije član SDA, niti bilo koje druge partije.

 

Od dolaska Duške Jurišić na mjesto direktorice TV Sarajevo, program je značajno unaprijeđen, a sadržaj je po svemu objektivan, nepristrasan i na visokom profesionalnom nivou.

 

Duška Jurišić je suštinski dio ovog grada, u koji je ugradila svoj život i svoju karijeru i postala jedan od najboljih novinara u našoj zemlji i regionu; postigla evropski kvalitet u novinarstvu; i postala doajenka novinarstva u Bosni i Hercegovini.

 

Tokom opsade Sarajeva Duška Jurišić (tada djevojački Rakonjac) je vodila centralne Dnevnike na Televiziji Bosne i Hercegovine. Radila je sa Senadom Hadžifejzovićem,  Arijanom Saračević-Helač, Sanelom Prašović, Enverom Selimović, Ivicom Puljićem, Beliminom Kramehemedovićem, Tarikom Helićem i drugim kolegama, kada nije bilo moguće raditi; kada su se gubili životi ispred i u zgradi televizije. Bio je to najsvjetliji period bh. televizijskog novinarstva.

 

Duška Jurišić je tada radila pod granatiranjem i pod zločinačkim pogledom sa Pala tipova poput Riste Džoge. Poslije rata bila je na specijalizaciji u CNN-u i radila na BHT-u. Kada je počela uređivati i voditi emisiju «Pošteno govoreći», na prvu emisiju je reagirala Vlada Republike Srpske kritikujući Dušku Jurišić da govori protiv srpskog naroda i Republike Srpske. Milorad Dodik ju je, prije nekoliko godina, uživo u emisiji, javljajući se preko video-linka iz Banje Luke, izvrijeđao jer mu se nisu sviđala njena pitanja. Iz Federacije su neki vikali da je „nekompetentna“ i "islamofob". Duška Jurišić je uvijek bila iznad svih tih uvreda, ostala je profesionalna i civilizovana osoba, kojoj gledaoci vjeruju, a koju čak i protivnici poštuju.

 

Sarajevu, Bosni i Hercegovini, novinarstvu, televiziji, Duška Jurišić je neophodna. Ona je najviši standard u novinarstvu; njen ljudski integritet i patriotizam su primjer i bogatstvo u jednom društvu. Ovom eventualnom smjenom, vi ostavljate građane bez jednog takvog kadra i kvalitetnog sredstva informisanja.

 

Molimo vas, poslanice i poslanike Skupštine Kantona Sarajevo; predsjednika Vlade KS; i ministricu pravde i uprave KS, da ne prihvatite prijedlog o smjeni Duške Jurišić sa mjesta direktorice TV Sarajevo. Molimo vas da sačuvate svoj obraz i obraz građana Kantona Sarajevo i ne dopirinesete destrukciji medija u vlasništvu građana - navodi se u pismu koje potpisuju: 

 

 

Sinan Alić, novinar
Senad Avdić, novinar
Senada Ćumurović, novinarka
Nerzuk Ćurak, politolog
Ćamil Duraković, ex-načelnik Srebrenice
Jasmin Duraković, novinar i reditelj
Zijo Gafić, fotograf
Emir Habul novinar
Bakir Hadžiomerović, novinar
Danijal Hadžović, novinar
Ognjenka Finci, arhitektica
Damir Ibrahimović, producent
Edina Kamenica, novinarka
Senada Kreso, prevoditeljica
Dino Mustafić, reditelj
Haris Pašović, reditelj
Borka Rudić, novinarka
Arijana Saračević, novinarka
Damir Šagolj, fotograf
Danis Tanović, reditelj
Srđan Vuletić, reditelj
Jasmila Žbanić, rediteljica

 

(DEPO PORTAL, BLIN MMAGAZIN/md)

 

 

 

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI