Prekinuo šutnju

Veliki Michael Jordan napokon podigao glas: ‘Užasno sam tužan, povrijeđen i jako ljut!‘

Sport 01.06.20, 11:27h

Veliki Michael Jordan napokon podigao glas: ‘Užasno sam tužan, povrijeđen i jako ljut!‘
Osoba iz samog centra pažnje svijeta sporta oglasila se putem društvenih mreža, evo što ima za reći

 


Reagirao je putem Twittera - Michael Jordan. Osoba koja je posljednjih sedmica daleko najspominjanija u sportskom svijetu imala je što za reći na slučaj koji je potresao Sjedinjene Države. Ubistvo Georgea Floyda, tamnoputog Amerikanca u Minnesoti od strane lokalnih policajaca podiglo je na noge cijeli svijet koji je još jednom ustao protiv rasizma na bilo kakvoj osnovi.

 

Jordan je napisao emotivnu poruku u kojoj otkriva kako nije mogao suspregnuti ljutnju i bijest, osjećaje koji su ga nagnali da se na taj način obrati javnosti.

 

- Užasno sam tužan, povrijeđen i jako ljut. Vidim i osjećam bol jako puno ljudi, njihovu frustraciju i bijes. Podržavam sve one koji su digli glas protiv rasizma i nasilja prema ljudima različitih boja u našoj zemlji. Sad je dosta.
 

Slični nemiri izbili su i u Charlotteu 2016., nakon što je tamo policija ubila iz vatrenog oružja Keitha Lamonta Scotta. Tada je Spectrum Center, u kojima igraju Hornetsi, pretrpio velike štete u nemirima.

 

"Nemam odgovore, ali naš zajednički glas protiv ovakve situacije pokazuje da nas ništa ne može razdijeliti. Moramo paziti jedni na druge i nikad ne smijemo ignorirati ovakvu bezosjećajnu brutalnost. Moramo nastaviti s mirnim protestima protiv nepravde i moramo tražiti odgovornost vlasti. Naš zajednički glas mora pritisnuti vodeće ljude u ovoj zemlji da promijene zakone, a ako to ne učine mi ćemo glasovima na izborima promijeniti njih. O ovome problemu moramo raditi svi zajedno. Porodica Georgea Floyda želim izraziti saučešće i suosjećanje svima onima koji su pogođeni njegovom smrću koju su uzrokovali isključivo rasizam i nepravda - napisao je Jordan na Twitteru.


Jordan se pridružio brojnih ljudima iz sporta koji su tokom vikenda izrazili osudu zbog ubistva. 

 

 

(jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN  MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI