Nakon dešavanja u aferi 'Respiratori'

SDP: Hitno održati sjednicu Doma naroda oko nastavka rada Vlade FBiH

Front 01.06.20, 10:30h

SDP: Hitno održati sjednicu Doma naroda oko nastavka rada Vlade FBiH
FBiH se nalazi u vrlo osjetljivom trenutku ekonomskih i socijalnih posljedica uzrokovanih pandemijom, te stoga smatraju izuzetno važnim održavanje sjednice na kojoj će se razmotriti sve ustavne i poslovničke mogućnosti kako bi privreda i građani imali na raspolaganju puni kapacitet izvršne vlasti u obnašanju svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti

 

Uzimajući u obzir novonastale okolnosti klub delegata SDP u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH traži hitno održavanje vanredne sjednice s ciljem analize posljedica odluke Suda BiH na buduće funkcionisanje izvršne vlasti.

 

 - U rješenju Suda BiH se nalazi izričita zabrana sastajanja sa određenim osobama iz člana 126.a stav 1. tačka c) ZKP BiH, na način da im se zabranjuje sastajanje i kontaktiranje na bilo koji način sa svjedocima Tužilaštva BiH u vezi ovog krivičnog predmeta. Poznato je da su svjedoci u ovom predmetu dopremijerka i ministrica finansija u Vladi FBiH Jelka Milićević, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar, bivši šef kabineta Fadila Novalića Hasan Ganibegović, sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić, te uposlenici FUCZ-a - navode iz ovog kluba delegata. 

 

Sve ono što smo mogli vidjeti u medijima, kako dodaju, ukazuje na kompleksnost trenutka u kojem je gotovo nemoguće predvidjeti kako će u svemu tome funkcionirati Vlada, a da se mjere zabrane sastajanja i komunikacije sa svjedocima ispoštuju.

 

 - Jasno je da se pred Domom naroda FBiH  nalazi vrlo kompleksno pitanje kako će premijer Novalić voditi Vladu, uz sve ove nove okolnosti zabrana. Dodatna otežavajuća okolnost nastavka raspolaganja premijerskih ovlaštenja u smislu raspolaganja javnim novcem proizlazi iz činjenice da je Sud izrekao mjere zabrane za osumnjičene, sto znači da je prihvatio osnov sumnje za krivična djela koja se osumnjičenim stavljaju na teret - napominje klub delegata SDP u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

 

FBiH se nalazi u vrlo osjetljivom trenutku ekonomskih i socijalnih posljedica uzrokovanih pandemijom, te stoga smatraju izuzetno važnim održavanje sjednice na kojoj će se razmotriti sve ustavne i poslovničke mogućnosti kako bi privreda i građani imali na raspolaganju puni kapacitet izvršne vlasti u obnašanju svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti.

 

 -Navedeni zahtjev se može smatrati i našim javnim pozivom izbornim pobjednicima da pristupe imenovanju nove Vlade FBiH, koju čekamo već 19 mjeseci - saopćeno je iz SDP-a. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI