Dok se čeka odluka Suda BiH o Novaliću, Solaku i Hodžiću

Hronologija sinoćnjeg ročišta: Evo šta se dešavalo iza zatvorenih vrata...

Front 31.05.20, 09:29h

Hronologija sinoćnjeg ročišta: Evo šta se dešavalo iza zatvorenih vrata...
Opravdanost potrebe određivanja pritvora tužioci temelje na potrebama za radnjama koje Tužilaštvo namjerava provesti, poput saslušanja svjedoka koji se sadržajno nalaze u dokazima koje je istraga do sada pokazala, a pritvor zahtjevaju a u smislu sigurnosti istrage

 

Na početku ročišta o određivanju pritvora osumnjičenim u predmetu Respiratori, tužioci Mirza Hukeljić i Džermin Pašić koji rade na slučaju su naveli da će u svom izlaganju predstaviti dokaze i činjenice prikupljenje tokom istrage a koje potkrepljuju postojanje osnovane sumnje za određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana za svu trojicu osumnjičenih, i to za činjenje sljedećih krivičnih djela:

 

Fadil Novalić; udruživanje zbog činjenja krivičnih djela:

 

- Zloupotreba položaja ili ovlaštenja
- Primanje nagrade za trgovinu uticaja ili drugog oblika koristi
- Pranje novca

 

Fahrudin Solak; udruživanje zbog činjenja krivičnih djela:

 

- Zloupotreba položaja ili ovlaštenja
- Primanje nagrade za trgovinu uticaja ili drugog oblika koristi
- Pranje novca
- Krivotvorenje službene isprave

 

Fikret Hodžić; udruživanje zbog činjenja krivičnih djela::

 

- Zloupotreba položaja ili ovlaštenja
- Primanje nagrade za trgovinu uticaja ili drugog oblika koristi
- Pranje novca
- Krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili dokumenata

 

Tužioci državnog tužilaštva izlaganje su nastavili tvrdnjama da je Tužilaštvo BiH do sada provelo veliki broj istražnjih radnji uključujući pregled dokumentacije u javnim ustanovama, pretrese javnih ustanova, privremena oduzimanja predmeta i ispitivanje velikog broja svjedoka. Pojasnili su kako je istraga na premijera Vlade FBiH proširena 13. maja.

 

Izložili su da su tokom istrage prikupljeni dokazi koji govore da su Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić zajedno sa drugima koristeći okolnosti pandemije korona virusa pripremili plan da bi pribavili novac, razradili podjelu uloga kako bi, između ostalog, Fadil Novalić iskoristio poziciju premijera i službeni i politički uticaj i položaj kako bi se sredstva stavila na raspolaganje FUCZ; da je Fahrudin Solak prekoračio ovlaštenja a Fikret Hodžić neistinito prikazao da ispunjava uslove za nabavku stotinu respiratora. Kazali su i kako prikazane cijene respiratora na fakturama ne odgovaraju stvarnim vrijednostima, te kako je plan formiran i sproveden sa ciljem sticanja i zadržavanja protivpravne koristi u iznosu poznatom samo osumnjičenima, a ne manjem od milion maraka.

 

Opravdanost potrebe određivanja pritvora tužioci temelje na potrebama za radnjama koje Tužilaštvo namjerava provesti, poput saslušanja svjedoka koji se sadržajno nalaze u dokazima koje je istraga do sada pokazala, a pritvor zahtjevaju a u smislu sigurnosti istrage. Navode kako se radi o svjedocima iz Vlade FBiH, FUCZ, Štaba CZ FBiH, Agencije za lijekove BiH i zaposlenika F.H. Srebrena malina, te kako tek trebaju provesti vještačenje sa ciljem utvrđivanja brisanja sadržaja s telefona, grafološku istragu dokumenata, dodatna vještačenja respiratora i finansijsku istragu. Poručuju da nije isključeno postojanje drugih pripadnika ove grupe.

 

Tužioci navode da su osumnjičeni zloupotrijebili tumačenje člana 10. stava b Zakona o javnim nabavkama BiH u svrhu realizacije svog plana, te podsjećaju na sjednicu Vlade FBiH održanu 16.03.2020. u okviru čijih zaključaka stoji i onaj pod rednim brojem 6. – da se saglasnost za hitno sprovođenje postupka javnih nabavki daje zdravstvenim ustanovama.

 

Tužioci su govorili i o dokazima da su Fadil Novalić i Fikret Hodžić kontaktirali krajem marta, kad još nije bilo zvanične ponude Srebrene maline – email komunikaciji Fikreta Hodžića prema privatnoj gmail adresi Fadila Novalića 29.03., na koju je prema tvrdnjama tužilaštva Fikret Hodžić poslao dvije vrste respiratora od kojih nijedan nije kupljen – Boray 300D Ventilator i Shangrila 510S. Samo je ponuda za prvu vrstu respiratora proslijeđena Zavodu za javno zdravstvo FBiH. Svjedok čiji identitet nije otkriven je u okviru istrage izjavio da je Novalić u martu u svom uredu razgovarao sa nekim ljekarom koji mu je rekao da je ovaj respirator neupotrebljiv po iskustvu iz Srbije i Velike Britanije.

 

Tužioci su naveli da je bilo najmanje bitno o kojoj vrsti respiratora se radi, da je jedino bitno bilo da ih nabavi Fikret Hodžić.

 

DVA UGOVORA?

 

Ugovor između FUCZ i Srebrene Maline potpisan je 03.04.2020., a kao predmet ugovora navodi se kupoprodaja respiratora tipa HC VE 003. Da je premijer Novalić i dan ranije znao za ovaj ugovor, potvrđuje pismo poslano 02.04.2020. preko pisarne Vlade FBiH kineskim dostavljačima, u kojem se navodi da će dokaz o isplati SWIFT biti poslan sutra, 03.04.2020.

 

Tužioci navode i da su Novalić i Solak od 16.03. do izvršenja krivičnog djela i nakon bili u potpuno opravdanoj komunikaciji, međutim i da su postojali kontakti za planiranju i realizaciju pribavljanja protivpravne koristi. 24.04.2020, iz FUCZ-a je na privatni gmail Fadila Novalića poslan ugovor u kojem je predmet kupoprodaje respirator invazivni HC VE 003, te u prilogu ponuda za nabavku ovog respiratora firme Srebrena Malina.

 

Tužioci tvrde da postoji osnovana sumnja da je ova ponuda uručena direktno na ruke Fahrudinu Solak drugog aprila u kabinetu FUCZ-a, bez protokolizacije, te da je upravo tada zabilježen posjet službenika Vlade FBiH ovim prostorijama.

 

Oba ugovora koja su se pojavila u javnosti identična su osim u nazivu tipa respiratora. Tužioci su naveli kako je ponuda dostavljena dan prije potpisivanje ugovora, te da nije protokolisana 02.04., ali da ugovor 03.04. jeste i da su to potvrdili uposlenici FUCZ. Objašnjavaju i kako je potom Fahrudin Solak sam sebi podnio prijedlog za izuzimanje od Zakona o javnim nabavkama BiH, sam ga prihvatio i sam donio odluku da se ova nabavka izuzima od Zakona o javnim nabavkama BiH.

 

Navedeno je i kako su ugovori zamjenjeni u spisu FUCZ, kao i ponude, te da je to znao i Fadil Novalić, koji je opet poslao pismo kineskim dobavljačima, 14.04.2020., ovaj put referirajući se na respiratore tipa ACM812A, a da je draft ovog pisma dostavio Fikret Hodžić.

 

Ročište je održano pred sutkinjom za prethodni postupak, Tatjanom Kosović.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI