Šta je sa osumnjičenima u aferi 'Respiratori'

Novalić, Solak i Hodžić u Tužilaštvu BiH: 'Tim radi'

Front 30.05.20, 09:19h

Novalić, Solak i Hodžić u Tužilaštvu BiH: 'Tim radi'
Javnost se zainteresovala za ovaj slučaj zbog činjenice da je u jeku krize izazvane pandemijom novog koronavirusa medicinsku opremu za potrebe zdravstvenog sistema u Federaciji BiH nabavila poljoprivredna kompanija. Vrijednost nabavke 100 kineskih respiratori iznosi 10,5 miliona KM

 

Federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća Srebrena malina Fikret Hodžić, predati su jučer u nadleženost Tužilaštva, a kako je za N1 jutros potvrdio portparol Tužilaštva Boris Grubešić, tužiteljski tim radi i više informacija o statusu osumnjičenih bit će poznato uskoro.

 

''Više informacija tijekom dana'', kratko je za N1 kazao Grubešić.

 

Tokom dana bi trebala biti donesena odluka da li će za Novalića, Solaka i Hodžića biti zatražen jednomjesečni pritvor ili će biti pušteni na slobodu.

 

Javnost se zainteresovala za ovaj slučaj zbog činjenice da je u jeku krize izazvane pandemijom novog koronavirusa medicinsku opremu za potrebe zdravstvenog sistema u Federaciji BiH nabavila poljoprivredna kompanija. Vrijednost nabavke 100 kineskih respiratori iznosi 10,5 miliona KM.

 

Ranije po nalogu Tužilaštva BiH pripadnici SIPA-e izvršili su pretres više lokacija, među kojima su i prostorije Federalne uprave civilne zaštite, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Vlada FBiH i firme “Srebrena malina“. Oduzeti su određeni predmeti, dokumentacija kao i mobilni telefoni nekoliko zvaničnika među kojima je i mobitel premijera Novalića.

 

Iz Tužilaštva BiH je rečeno da je tim tužilaca, od početka rada na predmetu, 4. maja ove godine, kada je tužilaštvo preuzelo predmet, poduzeo cijeli niz potrebnih radnji, na utvrđivanju svih okolnosti ove nabavke i intenzivan rad se svakodnevno nastavlja.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI