DIREKTOR IFIMES-A ZIJAD BEĆIROVIĆ TVRDI

Hapšenje premijera Novalića nije borba protiv kriminala i korupcije, već režija političko-mafijaških struktura!

Front 29.05.20, 21:36h

Hapšenje premijera Novalića nije borba protiv kriminala i korupcije, već režija političko-mafijaških struktura!
Očigledno da se pokušava “na mišiće“ dokazati odgovornost premijera Novalića i ovo što rade ne predstavlja nikakvu borbu protiv kriminala i korupcije, nego vrlo lošu režiranu političku predstavu koju bi dva solidna i objektivna tužioca i istražitelja mogli riješiti za nekoliko dana, kao i sve afere u BiH - smatra direktor IFIMES-a

 

 

 

Da li je hapšenje premijera Federacije BiH Fadila Novalića nagovještaj snažnije borbe protiv kriminala i korupcije u BiH, ili se radi o nečemu drugom? Na ovo pitanje za Patriju govori Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES).


- Mi smo hapšenje premijera Novalića najavili u analizi, koju smo objavili prije nekoliko danam, i da će se i dalje producirati afere i napadi na njega da se iznudi njegova ostavka i da Jelka Miličević (HDZBiH) postane v.d. premijera, a Marinko Čavara (HDZBiH) i dalje predsjednik Federacije, koji blokira sve procese, i da se tako zagospodari Federacijom BiH i opljačkaju preostali resursi. To je nagovještaj početka kraja jednog nakaradnog pravosudno-policijskog sistema i upravo je „dobro“ da su zadržali premijera Federacije BiH Novalića da se pokaže koliko je navedeni sistem ispolitiziran. 


Po logici tog sistema onda je i cijela Federalna vlada odgovorna sa svim ministrima, koji su direktno učestvovali na tematskoj sjednici Vlade kada se raspravljalo o nabavci opreme. Svi su ministri saučesnici u nabavci medicinske opreme u cijeloj Federaciji BiH, jer nisu donijeli hitne adekvatne zaključke kako i na koji način riješiti hitnost nabavke, ne samo u ovom slučaju, i cijela vlada bi trebala po logici Tužilaštva BiH i SIPA-e biti osumnjičena, privedena ili politički podnijeti ostavku. Očigledno da se pokušava “na mišiće“ dokazati odgovornost premijera Novalića i ovo što rade ne predstavlja nikakvu borbu protiv kriminala i korupcije, nego vrlo lošu režiranu političku predstavu koju bi dva solidna i objektivna tužioca i istražitelja mogli riješiti za nekoliko dana, kao i sve afere u BiH - kaže Bećirović.


Dodao je da se treba prisjetiti koliko dugo je Tužilaštvo BiH „molilo“ Milorada Dodika da se udostoji da da izjavu u povodu nelegalnog referenduma kada je neposredno ugrozio ustavnopravni poredak, i kada su svi “odahnuli” jer se konačno pojavio u Tužilaštvu BiH i onda ga proglasili nevinim.


- Volio bih vidjeti da neko pokuša oduzeti mobilni telefon Željki Cvijanović i da je zadrži u pritvoru. To ne bi mogao biti ni pokušaj, jer se nikada to neće ni desiti. Ovakav sistem nikome ne odgovara, osim onima koji sa njim upravljaju i apsolutno gospodare, a to su Milorad Dodik (SNSD) i Dragan Čović (HDZBiH).


- Hapšenje Fadila Novalića pokazalo je sve anomalije sistema u Bosni Hercegovini, umjesto da se hapse kriminalci, hapse se oni koji to nisu. U svemu ovome ima i „prstiju“ pojedinih članova Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA). U ovom trenutku je najvažnije da premijer Fadil Novalić ne poklekne pred tim političko-mafijaškim strukturama, koje su mu to sve režirale i da reaguju bosanskohercegovački građani, jer se sve dešava pred njihovim očima... Postavlja se neizbježno pitanje, ako glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić izbjegava da uhapsi ključne nosioce kriminala i korupcije, nameće se pitanje kako uhapsiti glavnu tužiteljicu? Tada bi BiH imala barem tračak nade da započne istinsku borbu protiv kriminala i korupcije. Izvještaj Reinharda Priebea za Sjevernu Makedoniju otvorio je mogućnost procesuiranja sudija i tužilaca i sa tim se konačno mora započeti u BiH - dodao je Bećirović.

 

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI