NIKAD RIJEŠEN SLUČAJ NAKON INCIDENTA NA KCUS-U

Majka djevojčice Nadin Smajlović pozvana u Tužilaštvo KS: Da li će biti pokrenuta istraga protiv 10 ljekara!?

Hronika 29.05.20, 19:52h

Majka djevojčice Nadin Smajlović pozvana u Tužilaštvo KS: Da li će biti pokrenuta istraga protiv 10 ljekara!?
Zanimljivo je da je porodica Smajlović dobila još nekoliko satisfakcija. Naime, Agencije za zaštitu ličnih podataka objavila je da su prekršeni zakoni kada se KCUS objavio dijagnozu maloljetne djevojčice

 


Tužilaštvo Kantona Sarajevo pokrenulo je određene radnje u istrazi u vezi sa slučajem neliječenja djevojčice Nadin Smajlović na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, potvrđeno je za Raport.


- U navedenom predmetu poduzimaju se mjere i radnje s ciljem provjere navoda iz prijave. S obzirom da je u predmetu, prema navodima iz prijave, oštećena maloljetna osoba, sukladno Zakonu o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku ne možemo davati više informacija - rečeno je za Raport iz Tužilaštva KS.


Ovaj portal saznaje da je majka djevojčice Amina Smajlović pozvana u Tužilaštvo kako bi dala iskaz, a sve nakon sjednice Skupštine KS, na kojoj su zastupnici žestoko kritizirali glavnu tužiteljucu Sabinu Sarajliju.


U izjavi za Raport, Smajlović je to i potvrdila.


- Pozvali su me 4. juna na razgovor - rekla je Smajlović.


Dodala je i da se u prijavi navodi 10 ljekara koji su potpisali izjavu o neliječenju njene kćerke.


- Istraga se vodi zbog kršenja člana zakona koji kaže pokušaj ubistva i nepružanje medicinske pomoći - rekla je Smajlović.


Zanimljivo je da je porodica Smajlović dobila još nekoliko satisfakcija. Naime, Agencije za zaštitu ličnih podataka objavila je da su prekršeni zakoni kada se KCUS objavio dijagnozu maloljetne djevojčice.


Također, Ministarstvo unutrašnjih poslova KS donijelo je Rješenje kojim se porodici Smajlović, odnosno njihovom advokatu odobrava pristup informacijama koje je prikupio MUP KS, koje možete pogledati ovdje.


Ranije je to pravo uskraćivano, međutim iz MUP-a u obrazloženju navode da za takvo nešto nema nikakav razloga.


Djevočica Nadin primljena je na KCUS s zdravstvenim problemima. Nakon što je utvrđeno da KCUS ne može dati potrebnu terapiju djevojčici, roditelji su tražili premještanje, što su izu KCUS-a odbili i nisu potpisali optusno pismo. Otac Denis je tada napravio incident prijeteći plinskim pištoljem ljekarima.


KCUS je ove navode demantirao, tvrdeći da nikad nikome nisu uskratili liječenje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI