Dok se čeka odluka Suda BiH

Advokat Fahrudina Solaka: Ne znam gdje se moj branjenik nalazi, niti da li će Tužilaštvo BiH tražiti pritvor

Hronika 29.05.20, 17:18h

Advokat Fahrudina Solaka: Ne znam gdje se moj branjenik nalazi, niti da li će Tužilaštvo BiH tražiti pritvor
Tužilaštvo BiH saopštilo je da bi se u toku dana trebalo izjasniti o tome da li je neko od njih ili sva trojica osumnjičeni u ovom predmetu

 

Advokat Kadrija Kolić, koji u predmetu "Respiratori" zastupa suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka, rekao je da ne zna gdje se njegov branjenik trenutno nalazi, te da nema informaciju da li će Tužilaštvo BiH zatražiti pritvor, javlja Srna a prenose mediji.

 

"Ja sam sa Solakom bio u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH sinoć do iza ponoći na ispitivanju, a sada ne znam gdje se on nalazi", rekao je Kolić.

 

Solak, direktor firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić sinoć su uhapšeni i pripadnici SIPA su ih više sati ispitivali u vezi sa aferom nabavke 100 respiratora iz Kine.

 

Tužilaštvo BiH saopštilo je da bi se u toku dana trebalo izjasniti o tome da li je neko od njih ili sva trojica osumnjičeni u ovom predmetu.

 

Proteklih sedmica SIPA je vršila pretrese u FUCZ-u, federalnoj Vladi, Zavodu za javno zdravstvo FBiH, te u firmi "Srebrena malina".

 

Osamdeset respiratora uvezeno je posredstvom poljoprivrednog gazdinstva "Srebrena malina" u vlasništvu Hodžića koje se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća.

 

Vlada FBiH suspendovala je 12. maja Solaka sa mjesta direktora Federalne uprave civilne zaštite zbog afere "Respiratori".

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI