ŽIVOTINJSKA FARMA IDE DALJE

Dragan Čović i Fahrudin Radončić zadovoljno trljaju ruke, SDA gubi većinu u Vladi Federacije BiH

Front 29.05.20, 11:25h

Dragan Čović i Fahrudin Radončić zadovoljno trljaju ruke, SDA gubi većinu u Vladi Federacije BiH
Ako premijer Novalić ostane u pritvoru, stvara se nova situacija u Vladi Federacije BiH, gdje već duže vrijeme imamo prešutnu koaliciju HDZ-a i SBB-a protiv SDA

 

Šta će biti sa Vladom Federacije u svijetlu najnovijih događaja oko hapšenja premijera Fadila Novalića?


Prema Zakonu o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, član 10, zamjenik premijera zamjenjuje ga u slučaju njegove odsutnosti ili u drugim slučajevima kada premijer nije u mogućnosti da obavlja dužnost, kao i u slučaju upražnjenja mjesta, dok novi premijer ne preuzme dužnost.

 

Prva Novalićeva (SDA) zamjenica je ministrica finansija Jelka Milićević, a drugi zamjenik je ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača (SBB).

 

Ako Tužilaštvo BiH zatraži, a Sud BiH odobri pritvor za federalnog premijera Fadila Novalića, a što je skoro pa izvjesno, njega će na čelu Vlade Federacijee BiH privremeno mijenjati prva zamjenica, Jelka Milićević, iz HDZ-a.

 

Ovkavim razvojem događaja može se desiti bitan preokret u načinu kako se donose odluke u federalnoj vladi. Naime, u tom slučaju ministri iz reda HDZ-a i SBB-a imaju većinu i mogu donositi odluke protiv interesa SDA. 

 

Ovo se i ranije često dešavalo, ali je ipak pozicija federalnog premijera bila neka vrsta zaštitinog mehanizma za SDA, i kroz njegov glas, ali i  zbog činjenice da glas premijera ima odlučujuću ulogu kod utvrđivanja dnevnog reda i koji, u krajnjem slučaju, može prekinuti sjednicu kako bi spriječio preglasavanje ministara iz vlastite partije.

 

Tako se može desiti da SDA, iako sa najvećim brojem ministara, ostane u manjini i u poziciji da bude preglasavana od strane svojih koalicionih partnera SBB-a i HDZ-a.

 

Sve upućuje da će tako i biti, jer i dosada je ova vladajuća koalicija u Federaciji bila zasnovana na potpunom nepovjerenju i taktici ko će ga prevariti.

 

(DEPO Portal/ak)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI